Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Ny gymnasieuddannelse kan åbne unges øjne for erhvervsuddannelser

Ny gymnasieuddannelse kan åbne unges øjne for erhvervsuddannelser Foto: Colourbox
Anders Mosumgaard
Uddannelsespolitisk chef Anders Mosumgaard
Onsdag 19. februar 2025
Med en ny toårig erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse (epx) vil regeringen fremtidssikre ungdomsuddannelserne. GRAKOM håber, at reformen også vil få flere unge til at vælge en erhvervsrettet vej.

I denne uge blev der indgået en politisk aftale om en ny gymnasieuddannelse: En erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse (epx). 

Den nye gymnasieuddannelse kombinerer praktisk og boglig undervisning, og bliver en toårig gymnasieuddannelse med mulighed for en etårig overbygning. 

Aftalen om den nye uddannelse, der skal etableres fra 2030, betyder store ændringer og store investeringer i ungdomsuddannelserne. Udover skabelsen af den nye gymnasieuddannelse, sker der blandt andet ændringer i optagelseskravene til gymnasiet og man har besluttet at lukke den nuværende kommunale 10. klasse.

GRAKOM bakker op om aftalens ambitioner om at fremtidssikre ungdomsuddannelserne:

”I den grafiske industri og kommunikationsindustrien er vi optaget af erhvervsuddannelserne grafisk teknikere og mediegrafikere. Vores fokus er derfor målrettet de erhvervsrettede uddannelser - og ikke direkte gymnasieuddannelserne," siger GRAKOMs adm. direktør, Carina Christensen.

Hun fortsætter:

"Vi håber dog, at denne reform af ungdomsuddannelserne generelt vil bidrage til, at endnu flere unge får øjnene op for de erhvervsrettede uddannelser på alle niveauer. Og det er glædeligt, at der fortsat skal være en direkte adgang til erhvervsuddannelserne fra 9. klasse for afklarede unge."

Arbejdet med at implementere aftalen bliver stor og udfordrende, og det er afgørende i den proces at have opmærksomhed omkring den faglige kvalitet og niveauet på epx, samarbejdet med erhvervslivet, og hvordan man for eksempel lykkes med at tage hånd om dem, der i dag vælger den kommunale 10. klasse.

Læs også
EU’s AI Act kræver, at virksomheder sørger for, at medarbejdere med AI-ansvar besidder de nødvendige kompetencer.
En foreløbig aftale om at indføre et udvidet producentansvar for tekstiler skal reducere overproduktion af tekstiler. Aftalen vil betyde, at tekstilproducenter skal betale for at komme af med affaldet.