Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Ny dom fra EU om deltidsansattes overarbejde

Ny dom fra EU om deltidsansattes overarbejde Foto: Colourbox
Christian Jensen
Advokat, underdirektør Christian Jensen
Mandag 16. september 2024
Dommen fastslår, at det er en mindre gunstig behandling af deltidsansatte, hvis fuldtids- og deltidsansatte befinder sig i samme situation, og overenskomsten kun giver deltidsansatte overtidstillæg for arbejdstimer udover den normale arbejdstid for fuldtidsansatte.

 EU-domstolen har fortolket deltidsdirektivet i en tysk sag. Domstolen fastslog, at hvis deltids- og fuldtidsansatte befinder sig i en sammenlignelig situation, så er det en mindre gunstig be­hand­ling af deltidsansatte, at en overenskomst kun giver deltidsansatte overtidstillæg for arbejdstimer udover den normale arbejdstid for medarbejdere på fuld tid.

En sammenlignelig fuldtidsansat er en ansat i samme virksomhed, der har samme type ansættelseskontrakt eller ansættelsesforhold, og som er involveret i samme eller tilsvarende arbejde.

Deltidsdirektivet åbner mulighed for mindre gunstig behandling, hvis det er begrundet i objektive forhold. De begrundelser, som EU-domstolen blev præsenteret for, fandtes ikke begrundet i sådanne objektive forhold.

EU-domstolen overlod det til den tyske domstol at vurdere, hvorvidt de deltids- og fuldtidsansatte i den konkrete sag befandt sig en i sammenlignelig situation.

Dommen fastslog også, at det samme forhold kan være udtryk for indirekte forskels­behand­ling på grund af køn i strid med ligebehandlingsdirektivet, hvis det kan dokumenteres, at reglerne ufordelagtigt påvirker en betydelig større andel kvinder end mænd.

GRAKOM anbefaler:

Efter GRAKOMs opfattelse kan dommen være et brud med EU-domstolens hidtidige praksis på området. Afgørelsen underkender den fælles forståelse som parterne på en række overenskomstområder og den danske regering har haft.

GRAKOM anbefaler, at deltidsansatte omfattet af overenskomster aflønnes i over­ens­stem­mel­se med overenskomstens regler.

GRAKOM anbefaler, at deltidsansatte, der ikke er omfattet af overenskomster, aflønnes med overtidstillæg for timer udover deres individuelt aftalte arbejdstid, under samme beting­el­ser som hvis deres sammenlignelige, fuldtidsansatte kollegaer modtager betaling for overarbejde.

Kontakt GRAKOMs juridiske afdeling ved spørgsmål om, hvordan virksomheden afregner deltidsansattes over­ar­bejde, også hyppigt omtalt som merarbejde.

Kilde: EU-domstolens dom af 29. juli 2024 dom i de forenede sager C-184/22 og C-185/22, IK & CM mod KfH Kuratorium für Dialyse und Nierentransplantation

Læs også
PostNord er i gang med at overtage et belgisk firma, som ifølge branchefolk vil ødelægge den frie konkurrence på det svenske postmarked.
Med en gratis bog til børn mellem 8 og 12, vil Bogforhandlerforeningen fremme børns læselyst. Verdensbogugen finder sted fra den 21.-28. september.