Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Ny bogserie om bogbindere i Danmark

Ny bogserie om bogbindere i Danmark
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Onsdag 20. september 2023
En ny bogserie på syv bind fortæller om bogbindere i Danmark helt tilbage fra 1500-tallet og frem til i dag. Der bliver kun trykt det nødvendige antal eksemplarer, så hvis du overvejer at købe serien, skal du tilkendegive din interesse til forfatteren.

Intet mindre end syv bind er på vej til at udkomme i serien om Bogbindere i Danmark.

Det er Dansk Forening for Bogbind, der står bag beslutningen om at udgive Mikael Kristensens optegnelser om bogbindere i Danmark helt tilbage fra 1500-tallets kongelige regnskaber og frem til bindene fra Årets Bedste Bogarbejde 2023.

Mikael Kristensen står på ryggen af andre, der har forsket i emnet, nemlig viceoldermand Carl P. Nielsen og forretningsfører for Bogbinder-forbundet Leif Iwersen.

Carl P. Nielsen begyndte for 100 år siden at indsamle oplysninger om svende og mestre til bogen: Danmarks Bogbindere gennem 400 Aar, fra 1926. Han fortsatte indsamlingen af oplysninger frem til sin død i 1942, hvor materialet blev afleveret til Det Kgl. Biblioteks håndskriftafdeling.

Leif Iwersen fortsatte derefter arbejdet, bl.a. ved at finde firmaer i hele Danmark, som havde bogbindere i arbejde. Fx bogbinderier, linier-anstalter, protokol- og æskefabrikker, bogtrykkerier, litografiske etablissementer, boghandlere samt pose- og kuvertfabrikker.

De syv bind, der er planlagt, er følgende:

Bind 1-3: Storkøbenhavn (området under postnummer 3000) på i alt ca. 2700 sider.

Bind 4: Sjælland, Lolland-Falster, Møn, Bornholm på ca. 370 sider.

Bind 5: Fyn, Langeland, Ærø på ca. 360 sider.

Bind 6-7: Jylland på i alt ca. 1280 sider.

Serien indeholder de to tidligere udgivelser: Bogbindernes Blå Bog og Københavnske Bogbindere i Laugstiden, som er revideret og ajourført.

Serien indeholder desuden kopier af bogbinderetiketter og -stempler, men indeholder ikke billeder af bogbind.

Med tilskud fra Augustinus Fonden, Grafisk Almenvelgørende Fond, Veluxfonden og Dansk Forening for Bogbinds egne midler, vil den samlede pris for alle syv bind blive ca. 950,- kr.

”Serien henvender sig til et begrænset publikum og derfor trykker vi kun i forhold til interessen,” siger Mikael Kristensen. Han beder derfor interesserede om at komme med en interessetilkendegivelse, som ikke er bindende, senest lørdag den 30. september på nmkristensen@hotmail.com.

Læs også
EU-regulativ om skovrydning bliver gældende fra slutningen af året. Der er fortsat en række uafklarede forhold, men grafiske virksomheder kan få mere at vide om, hvor langt man er på dette Intergraf-webinar.
Forståelsen hos folkeskoleelever hænger positivt sammen med at læse på papir, mens læsevaner på skærmen er minimalt relateret til læseforståelse.