Indtast din mail og få en mail med et link til nulstilling af adgangskode
Søg
Log Ind
Nu lukkes momshullet
Tirsdag 09. juni 2015
Lovforslaget mod momsfritagelse på magasiner trykt uden for EU er fremsat og ventes vedtaget inden for få måneder
Efter mere end ti års kamp mod den momsfinte, der har sendt tryk af magasiner ud af landet, er det nu endelig lykkedes at få stoppet hullet. I går fremsatte skatteminister Benny Engelbrecht (S) det lovforslag, der skal standse trafikken med dansksprogede magasiner, der trykkes uden for EU for at blive solgt her i landet uden moms. Og da der er flertal i Folketinget forventes lovforslaget endeligt vedtaget inden for nogle måneder. Som det ser ud nu, er det faktisk kun et hurtigt folketingsvalg, der vil kunne kaste grus i maskineriet, og intet tyder på, at det kommer til at ske.
Hos GA hilser adm. direktør Thomas Torp lovforslaget velkomment:
- Det er noget, vi har kæmpet for i mange år. Mens udgiverne har sparet hundredevis af millioner på at undgå momsloven, har den grafiske branche mistet hundredevis af arbejdspladser, der i stedet er gået til lande som Norge og Schweiz. Momshullet har fungeret som indirekte statsstøtte fra Danmark til magasinudgivere, der vælger at producere magasinerne uden for EU og flytte arbejdspladser ud af landet.
Thomas Torp understeger, at GA’s kamp i sagen gælder om den frie konkurrence, som netop momshullet sætter ud af spillet.
- De danske trykkerier har gang på gang vist, at de er konkurrencedygtige, men det er ikke muligt at konkurrere med en momsfritagelse. Hullet skulle have været lukket for mange år siden, men nu må vi bare glæde os over, at det endelig sker. Hvis ikke det var lykkedes at få lukket hullet, ville alle danske magasiner om få år blive trykt i Norge, Schweiz eller andre lande uden for EU.
For øjeblikket drejer det sig om ni millioner magasiner årligt. Magasiner, som trykkes uden for EU for dernæst at blive kørt til Danmark på store lastbiler. En transport, som ene og alene handler om at undgå at bidrage med moms til statskassen.
- Der er da ingen tvivl om, at det er godt gammeldags træls at skulle betale moms og skat, for det er da langt sjovere at beholde pengene selv. Men her i landet er det nu en gang sådan, at vi alle skal betale vores del, siger Thomas Torp.
Regeringens forslag er målrettet udgivere, som har flyttet deres trykkerivirksomhed af momsmæssige årsager, og derfor er det begrænset kun at omfatte dansksprogede magasiner. Post Danmark opkræver nemlig som udgangspunkt et gebyr på 160 kr. for at håndtere importmomsen. For dansksprogede magasiner kan gebyret imidlertid opkræves for hele trykoplaget som en samlet forsendelse, mens det for udenlandske magasiner vil kunne ramme som fuldt gebyr på det enkelte magasin. Dette betyder, at et udenlandsk blad pludselig ville koste prisen plus moms plus 160 kroners gebyr. Og det er bl.a. netop denne problematik, der tidligere har stået i vejen for at få lukket hullet.
”Vi er nødt til at skelne mellem dansksprogede magasiner og magasiner på andre sprog. Hvis ikke vi gør det, vil udenlandske magasiner, som måske kun har enkelte abonnenter på det danske marked, blive pålagt et gebyr på 160 kr. pr. magasin. Det kan vi ikke byde danske abonnenter. Jeg er til gengæld sikker på, at de danske bladudgivere godt kan levere et tilbud, som tilfredsstiller deres abonnenter, ” siger skatteminister Benny Engelbrecht.
Lovforslaget forventes at træde i kraft 1. juli 2015.
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.