Nedslagspunkter i regeringens lovprogram, du bør være opmærksom på

Ophævelsen af reklameafgiften sikrer flere hundrede arbejdspladser mod at forsvinde
Farvel til reklameafgiftenVi har kæmpet intenst for at fjerne reklameafgiften, før den nåede at gøre skade på flere led i Grakombranchernes leverandørkæde. Kampen lykkedes. Tilbage står at få loven ophævet formelt. Det glæder vi os til sker i løbet af eftåret.
Selvom det blev ved usikkerheden, er der grund til at glæde sig over, at både den tidligere og nye regering lyttede til Grakom, droppede reklameafgiften og dermed sikrede flere hundrede arbejdspladser i Grakombranchen fra at forsvinde.
Dyrere at anvende ansættelsesklausulerRegeringen vil genfremsætte et lovforslag, hvis formål er at begrænse anvendelsen af ansættelsesklausuler. Det vil nemlig blive dyrere for virksomhederne at anvende klausulerne og derved sikre sig mod tab, når en tidligere medarbejder, fx en sælger, får ansættelse hos en konkurrent.
Grakom forudser, at det især er et forslag som de ældre og etablerede virksomheder vil tabe på, men som til gengæld vil være en fordel for de nye virksomheder. Forslaget kommer oprindeligt fra den forrige regerings vækstpakke og er allerede sikret bred opbakning i Folketinget.
Nemmere for SMVere at føre lønstatistikMens der ikke er et egentlig lovforslag, der forpligter regeringen på at skære i de administrative byrder, får de små og mellemstore virksomheder lidt mindre arbejde med at udarbejde ligelønsstatistik.
Regeringen vil nemlig rulle den tidligere regerings stramning på kønsopdelt lønstatistik tilbage – en stramning, der endnu ikke var indført – sådan at det kun er virksomheder med en hvis volumen (mindst 35 ansatte og ti af hvert køn med samme arbejdsfunktion) som obligatorisk skal føre kønsopdelt lønstatistik.
Grakom går ind for lige løn for lige arbejde. Kønsopdelt lønstatistik er et af redskaberne, der kan være med til at pege på uhensigtsmæssige lønforskelle i samfundet. Ved at ændre tilbage til 2006-modellen sikrer man, at de grupper, der vises lønforskelle for, i højere grad er sammenlignelige.
Det skyldes, at arbejdsfunktionskoderne fx ikke tager højde for, om den ansatte har større ansvar og erfaring end de øvrige. Disse forskelle slår især ud, hvis sammenligningsgrundlaget er småt, hvorfor den kønsopdelte lønstatistik meget let kommer til at give forkerte billeder for SMVer. Samtidig ved vi, at interessen for den kønsopdelte statistik er yderst begrænset ude på virksomhederne. Derfor er vi enige med regeringen i, at den tidligere regerings bebudede stramning af kønsopdelt lønstatistik droppes.
Styrket integrationVi er også enige med regeringen i, at integrationen her i landet skal styrkes! Det meldte vi ud umiddelbart efter regeringens civilsamfundets topmøde på Marienborg d. 24. september. Det er derfor positivt at regeringen i sit lovprogram planlægger ”at styrke integrationsprogrammet for nyankomne flygtninge og familiesammenførte navnlig i forhold til deltagernes opnåelse af beskæftigelse.”
Det konkrete indhold i lovforslaget fastlægges efter inddragelse af bl.a. kommuner, virksomheder og uddannelsesinstitutioner her i løbet af efteråret.
En forudsætning for at de små og mellemstore virksomheder også kan være med til at løfte den vigtige samfundsopgave er, at de administrative byrder, der i dag stopper lysten til at tilbyde en flygtning virksomhedspraktik, må lettes.
Det ser vi dog ikke umiddelbart præciseret i lovprogrammet. Til gengæld glæder det os, at regeringen har taget initiativ til at etablere en ekstraordinær virksomhedsservice, hvor virksomhederne over de næste to år kan få hjælp til at indgå integrationsaftaler, med beskæftigelse som mål, eller få vejledning til fx at etablere virksomhedspraktik. Det kan ske ved henvendelse til den nyoprettede hotline Jobservice Danmark på telefon 72 20 03 50.
Hele lovprogrammet kan læses her på Statsministeriets hjemmeside.
