Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Musikfestivaller sætter fokus på bæredygtighed og FSC

Fredag 02. juni 2017
Festivalsæsonen er skudt i gang, og i år har de danske festivaler for alvor sat skub i bæredygtigheden. Med økologi, affaldssortering, genbrug og bæredygtighed på dagsordenen er FSC-mærket blandt de foretrukne løsninger.



Festivalernes grønne fokus kan mærkes – også hos FSC Danmark. Her betyder festivalernes efterspørgsel, at flere af de største leverandører på service- og emballageområdet løbende henvender sig for at høre om FSC-certificering, varemærkelicens eller brug af FSC-logoet.

Om udviklingen siger Kristian Jørgensen, der er Varemærkeansvarlige hos FSC Danmark:

”Dialog med festivaler som NorthSide og Roskilde Festival har givet os et godt udgangspunkt for samarbejde med en lang række leverandører. Det handler i høj grad om at finde løsninger i markedet og sikre at de produkter, der efterspørges både lever op til krav om miljømærkning samt festivalernes affaldspolitik.”

Festivaler stræber mod bæredygtighed

Festivalernes miljøpåvirkning er et fast årligt tema i medierne, og påvirkningen er ikke uden betydning, når der for eksempel skal serveres en million måltider over få dage, som det sker på Roskilde Festivalen. Meget tyder på, at manges års indledende øvelser er ved at udvikle sig til konkrete og målbare indsatser forankret i bæredygtighedsstrategier som hos landets største festival.

”At tænke bæredygtigt er en del af Roskilde Festivals DNA om man vil. Dertil kommer at det er nødvendigt at vi, ligesom alle andre, tager ansvar for at vende den negative udvikling for både klima og miljø der er i gang globalt. Det er en sag for fællesskabet,” siger, Mikkel Sander, der er Sustainability Manager hos Roskilde Festival. Han kan spore en mere fokuseret indsats:

”Blandt festivaler i hele verden har der længe været alt for mange symbolhandlinger og gode grønne PR historier. Det har vi også været tilbøjelige til tidligere, men med den bæredygtighedsstrategi vi fik sidste år, sætter vi fokus på at bruge vores ressourcer, hvor det giver størst effekt. Vores største negative miljøpåvirkninger er maden der spises og det affald der skabes, så der er vi startet.

Derudover har Roskilde fokus på grøn strøm, miljømærkede produkter, vandbesparelse, LED lys og meget andet. Roskilde festivalen står ikke alene med fokus på bæredygtighed. Smukfest er eksempelvis gået ind i kampen mod madspild og i samarbejde med Fødevarebanken doneres der hvert år overskudsfødevarer til socialt udsatte. Det samme gør der hos NorthSide, som siden starten har haft store ambitioner inden for bæredygtighed, og bl.a. har fokus på 100% økologi, et omfattende affaldssorterings- og pantsystem, vand- og energiforbrug samt indkøb og kommunikation.

NorthSide og FSC Danmark samarbejder om FSC

De senere år har NorthSide Festival og FSC Danmark samarbejdet omkring øget forbrug af bæredygtige papir- og træprodukter. Om samarbejdet siger Anne Jensen, bæredygtighedsansvarlig på NorthSide:

”Sammen med FSC Danmark arbejder vi med at sikre FSC-certificerede og nedbrydelige emballagetyper med fokus på at gøre det nemt for stadepladsholderne. Målsætningen var, at 60% af al spiseemballage i 2016 skulle være bæredygtigt – certificeret og tilpasset affaldssystemet. Her opnåede vi i alt 48%, hvilket er en flot stigning ift. sidste år, men vi er endnu ikke i mål. Så vi knokler videre!”

Samarbejdet med FSC Danmark har givet os mulighed for at fokusere på spiseemballagen, som er et rigtig svært område i festivalsammenhænge, idet det går virkelig stærkt med at lange mad og drikke over disken, og produkterne både skal være lækre, nemme at håndtere og kunne sorteres rigtigt efterfølgende. Det er heller ikke alle emballagetyper, der endnu er nemt tilgængelige i bæredygtige versioner.
Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.