Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Mønsterbryder

Mandag 28. august 2017
Der er fire timer og 48 minutter fra Bagsværd til Aalborg med offentlig transport. Langt fra nok til at holde Thomas Forup fra drømmeuddannelsen som grafisk tekniker. Mød en mønsterbryder.


Der sad 24 unge i lokalet. Det var april 2016, og de fremmødte var blevet kaldt til møde på Københavns Tekniske Skole. Der var en vigtig besked.

»Der fik vi at vide, at de ville nedlægge den uddannelse, vi havde søgt ind på,« siger Thomas Forup.

Uddannelsen var grafisk tekniker. Den gode nyhed var, at hver af de unge kunne få plads på Tech College i Aalborg og endda ville få fortrinsret til en studiebolig i byen.

»De spurgte, hvem der var klar på at tage uddannelsen i Aalborg, og ud af 24 mennesker i rummet, var vi kun tre, der rakte hånden op,« husker Thomas Forup.

Overraskende få i hans optik. Men bestemt ingen hindring for han havde besluttet sig for sin drømmeuddannelse.

»Jeg har altid haft en fascination af skilte. Hvor kom skiltet til min lokale Fakta-butik fra? Hvordan kom det op at hænge? Da jeg så ikke vidste, hvad jeg ville rent uddannelsesmæssigt, stødte jeg på en lille produktionsskole, som havde en skiltelinje. Den startede jeg på og blev så grebet, at jeg besluttede mig for, at jeg ville læse til grafisk tekniker.«

Dermed begyndte Thomas Forup på uddannelsen i august sidste år som en af kun tre sjællændere på den årgang. Han kendte ingen mennesker i Aalborg, da han flyttede til byen.

»Jeg fik plads på skolehjemmet deroppe, og der foregår en masse socialt. I løbet af en uge kendte jeg en del mennesker, blandt andet fordi man spiser sammen om aftenen. Jeg kan huske, der blev arrangeret en bankoaften, da jeg var startet, og det var en god måde at få snakket med nogle nye mennesker på.«

Han siger selv, at han socialt hurtigt faldt ind på trods af, at han var en af de eneste sjællændere på uddannelsen.

»Der var kun helt venskabeligt drilleri. Jeg kunne godt vrisse lidt af maskinerne, hvis de ikke ville, som jeg ville, men det er bare sådan, jeg er som person. Så kunne de kunne godt finde på at kalde mig ’den vrede sjællænder’, men det var altid med et smil.

Da de 20 ugers grundforløb var gennemført, gik Thomas Forup i gang med at søge praktiksted. Det lykkedes desværre ikke, og i stedet blev han tilbudt skolepraktik i Aalborg. Det er et forløb, hvor eleven så at sige er i praktik på Tech College Aalborg, indtil det lykkes at få tegnet en uddannelsesaftale med en virksomhed et sted i landet. Det lykkedes efter et halvt år i Thomas Forups tilfælde.

»Her i juli henvendte jeg mig personligt hos JO Safety i Nykøbing Falster og afleverede en ansøgning. Det endte med, at de kaldte mig til samtale i samme sekund, de havde læst ansøgningen, og da jeg gik derfra, havde vi en aftale.«

Dermed kastede bagsværdgenseren sig ud i et nyt område af Danmark. Da Udkom mødte ham på Stengården Station i Bagsværd havde han netop haft sin anden arbejdsdag i Nykøbing.

»Jeg stod op klokken lidt over fire i morges, så det har været en lang dag. Men jeg har lige sagt ja til en lejlighed i Maribo, så det kommer til at gøre alting noget lettere.«

Arbejdsmæssigt er det værd at flytte endnu en gang, konkluderer han hurtigt.

»Jeg har fået langt mere ansvar, end jeg havde regnet med de her første to dage. Jeg troede, jeg ville få at vide, at jeg skulle stå ved en bestemt maskine og betjene den, men jeg har allerede fået en introduktion til samtlige otte maskiner, og så får jeg ellers lov at fungere på lige fod med de ansatte – selvfølgelig med noget hjælp undervejs.«

Han ærgrer sig over, at så få sjællandske unge vælger uddannelsen til, efter den er lukket i København.

»Det gør, at uddannelsen bliver presset, og jeg frygter da, at professionen kan uddø på sigt. Derudover er det et stort problem for de østlige virksomheder, for de fleste af de nordjyder, der gennemfører uddannelsen, har ikke lyst til at flytte til Sjælland efterfølgende,« siger han.
Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.