Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Ministerrådet vedtager ny emballageforordning (PPWR)

Ministerrådet vedtager ny emballageforordning (PPWR)
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Onsdag 18. december 2024
EU’s Ministerråd har netop vedtaget PPWR-forordningen, som stiller ambitiøse krav om minimumsmål for, hvor meget emballage, der skal være af genanvendeligt materiale, og hvor meget der skal kunne genbruges. Der er også krav til at minimere og undgå unødvendigt emballage. 

EU’s forordning om at reducere emballageaffald og fremme genbrug ( PPWR), har været undervejs i nogle år. Nu er det endelig blevet vedtaget af Ministerrådet. 

Forordningen stiller helt nye mål op for, hvor meget emballage, der skal være af genanvendeligt materiale samt hvor meget emballage, der skal kunne genbruges.

Minimumsmål for genanvendeligt emballage samt for, hvor meget der skal kunne genbruges

I 2030 og 2040 indføres der minimumsmål for, hvor meget emballage, der skal være af genanvendt materiale. F.eks. skal engangsplastikflasker i 2040 indeholde op til 65 pct. genanvendt plast.  Samtidig skal emballagens vægt og volumen minimeres og al unødvendig emballage skal undgås. Der er også nye mål for transport- og salgsemballage.  Fx skal 40 pct. af transport- og salgsemballagen kunne genbruges i 2030.

Forbrugere skal kunne tage egne beholdere med til take away

Et andet genbrugsmål handler om takeaway-emballage. Her stiller den nye forordning krav om, at forbrugerne skal have mulighed for at medbringe egne beholdere uden meromkostninger for forbrugeren selv.

Begrænsninger for engangsemballage

Nogle typer engangsemballage er allerede blevet forbudt, og nu følger flere efter. Det gælder fx plastikemballage til små portioner som krydderier, sukker og mælkefløde i restauranter og hoteller samt engangsprodukter i som små shampoo- og bodylotionflasker på hoteller. 

Krav til mærkning og information

Der kommer også krav til, at emballage skal mærkes tydeligt med oplysninger om materialekomposition, og hvor meget genanvendt materiale, der er i emballagen. Formålet er udover at understøtte forbrugernes bæredygtige valg, at lette affaldssorteringen.

”Kravene vil på sigt ændre væsentligt på, hvordan man designer, forbruger og skaffer sig af med emballage i både Danmark og EU. Heldigvis er mange virksomheder allerede godt i gang med at forberede sig til de nye krav, og der bliver i høj grad brug for nye og innovative emballageløsninger," siger siger GRAKOMs adm. direktør Carina Christensen. Hun fortsætter:

"Vi følger lovgivningen og udviklingen tæt, og har man ønske om at følge det ekstra tæt og sparre med andre virksomheder, kan man med fordel tilmelde sig GRAKOMs Emballageforum."

Reglerne træder i kraft om godt 18 måneder

Reglerne træder i kraft 18 måneder efter offentliggørelsen i EU’s officielle tidende. 

Her er link til regulativet.

Ønsker du at høre mere om GRAKOMs Emballageforum, så kontakt Charlotte Grønnegaard på cg@grakom.dk eller på tlf. 24 47 69 97.

Læs også
EU-Kommissionen arbejder på to nye initiativer inden for emballageområdet. Det ene vedrører fødevarekontaktmaterialer. Det andet handler om krav til emballages genanvendelse. GRAKOM er aktivt gået ind i sagen.
Med en ny rapport vil Erhvervsstyrelsen hjælpe virksomheder med udfordringerne med den nye bæredygtighedsrapportering. Samtidig melder man ud, at der ikke er forventning om perfektion fra dag ét.