Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Mindre lønstigninger i den grafiske industri end i resten af industrien

Mindre lønstigninger i den grafiske industri end i resten af industrien
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Fredag 03. juni 2022
Det seneste år har der været lavere lønstigninger i den grafiske industri end i resten af industrien og erhvervslivet. Både de stigende råvarepriser og coronaepidemien har ramt branchen hårdt.

Lønniveauet i den grafiske industri er steget mindre det seneste år end lønningerne i hele fremstillingsindustrien. Det viser en ny konjunkturstatistik fra Dansk Arbejdsgiverforening. Således steg lønnen i den grafiske industri med 2,8 pct. fra 1. kvartal 2021 til 1. kvartal i 2022., mens lønnen steg med 3,6 pct. i hele fremstillingsindustrien gennem samme periode. Lønniveauet for alle virksomheder, der indberetter til Dansk Arbejdsgiverforenings lønstatistik, er steget med 3,7 pct.

Siden coronaepidemien kom til Danmark har de årlige lønstigningstakster været lavere i den grafiske industri end blandt fremstillingsvirksomheder generelt. Det er der en årsag til:

”Den grafiske industri er gået fra den ene krise til den næste. Først forsvandt store dele af efterspørgslen med coronaepidemien, og da efterspørgslen begyndte at komme tilbage, er råvarepriserne – herunder papirpriserne - steget markant. Den grafiske industri har været betydeligt hårdere ramt af begge faktorer end mange andre virksomheder, og det bærer lønudviklingen præg af”, siger Mads Lindegaard, cheføkonom i GRAKOM.

figur-1.png (3)

Konjunkturstatistikken omfatter alle de virksomheder, som både er registreret under grafisk industri og indberetter til Dansk Arbejdsgiverforening – herunder medlemmer af GRAKOM Arbejdsgivere.

I Dansk Arbejdsgiverforenings Konjunkturstatistik er ændringer i lønomkostningerne defineret ved ændringer i fortjenesten inkl. gene.

Ud over lønreguleringer inkluderer denne også ændringer i pensionsbidrag, genebetalinger (herunder overtidsbetalinger), ferie- og fraværsbetalinger, fritvalgsordninger og personalegoder. Betalinger, som er af uregelmæssig karakter – eksempelvis efterreguleringer af løn, bonus og overskud, som ikke vedrører måleperioden – indgår ikke i omkostningsbegrebet.

Læs også
Hele 83 pct. i Bureaubiz' bureaulederundersøgelse anser AI som det vigtigste forretningsområde i de næste seks måneder. Bureaubranchen er nået til fase 3, siger Henrik Jensen, der har forskningen i ryggen.
EU’s Ministerråd har netop vedtaget PPWR-forordningen, som stiller ambitiøse krav om minimumsmål for, hvor meget emballage, der skal være af genanvendeligt materiale, og hvor meget der skal kunne genbruges. Der er også krav til at minimere og undgå unødvendigt emballage.