Miljø og ordentlighed – to sider af samme sag
PE Offset var blandt de første i landet, der blev svanemærket og gik til markedet med FSC-certificerede og CO2 neutrale tryksager. Derudover tilsluttede trykkeriet sig tilbage i 2014 Det grafiske CSR-kodeks. Direktør Peter Nyborg har aldrig sat spørgsmålstegn ved, om det var noget, de skulle.
Stiller man Peter Nyborg spørgsmål om ansvarlighed, skal man ikke vente længe på svaret. Der er ingen betænkningstid hos direktøren på det vestjyske trykkeri, der har eksisteret siden 1979. For ham er det en mærkesag at værne om miljøet og være en god dansk arbejdsplads.
Vi går kun med dokumentationen
Når det gælder miljø, har PE Offset, som mange andre danske trykkerier, valgt at gå med de certificerede mærker, der passer til danske forhold.
"Jeg vil have det dokumenteret, før jeg siger ja. Jeg hopper ikke på noget udokumenteret. Så kunne jeg jo have 16 forskellige mærkninger", lyder det fra den vestjyske direktør.
Noget andet, der ligger Peter Nyborg meget på sinde, er, at de certificeringer, han går med, passer til danske forhold. Og særligt lægger han vægt på genanvendelsen af papir, som er en del af kravene i svanemærkningen.
"Vi har jo en genbrugskultur i Danmark og har indsamlet papir i årtier. Det skal vi selvfølgelig blive ved med, fordi det i den grad er vigtigt, at vi sparer på jordens ressourcer," siger Peter Nyborg.
Med dette perspektiv arbejder trykkeriet også med FN17 Verdensmålene. Helt konkret nr.7, som er bæredygtig energi, nr. 12, der er ansvarligt forbrug og produktion og nr. 15, der handler om livet på land.
For at leve op til målene, har PE Offset bl.a. udskiftet alle lyskilder til LED og installeret tænd/sluk sensorer. Man bruger vegetabilske trykfarver, sender alt overskydende papir til genanvendelse og er som nævnt svanemærket. Sidste mål om livet på land handler i PE Offset både om de FSC-mærkede tryksager men også om, at kunderne med ClimateCalc kan få beregnet tryksagernes klimabelastning. Herefter kan de vælge at klimakompensere gennem klimaforbedrings-projekter, der er med til at nedbringe verdens samlede CO2 udledning. Noget flere og flere gør.
Krav fra kunderne
Der går ikke en dag, hvor PE Offset ikke får forespørgsler fra kunderne på tryksager, der skal være certificeret. Peter Nyborg oplever, at kunderne er meget mere bevidste om ansvaret, og medarbejderne er derfor også i højere grad blevet rådgivere.
"Det bliver mere og mere almindeligt, at kunderne siger: Vi skal have et tilbud, der skal være de her mærker. De kan dem i hovedet", fortæller Peter Nyborg.
Og han er ikke blot i tvivl om, at ansvarligheden bliver et endnu større konkurrenceparameter. Han tror simpelthen, at de trykkerier, der ikke har de veldokumenterede certificeringer, vil blive lukket ude.
"Du kan ikke sige til kunden, at det ikke er nødvendigt. Det er must," mener Peter Nyborg, for hvem miljø ikke kun handler om verden omkring os.
Godt håndværk og ordentlige arbejdsforhold
At være en god arbejdsplads med et godt arbejdsmiljø ligger Peter Nyborg meget på sinde. For ham at se gør det en forskel, at vi i Danmark har den danske model, som sikrer ordentlige arbejdsforhold, og så er han stolt af det håndværk, hans medarbejdere hver dag udfører.
"Ja, jeg sætter en ære i, at vi bliver ved med at sørge for, at danske tryksager er et håndværk, og at vi holder gang i danske arbejdspladser," siger Peter Nyborg og slutter:"Vi har det sidste år lært meget om at stå sammen. Det er både modigt og vigtigt, at GRAKOM har taget det skridt med den ansvarlige tryksag. Vi har printet materialet fra kampagnen og bruger det. For det gør en forskel, at vi nu alle bidrager til, at det her bliver fulgt til dørs."