Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Lønreduktion var ikke urimelig

Tirsdag 09. juni 2015

En GA-medlemsvirksomhed varslede med henvisning til markedsvilkårene en reduktion på 6.546 kr. af en enkelt medarbejders månedsløn. Medarbejderen accepterede ikke varslingen og fratrådte. Afskedigelsesnævnet fandt ikke anledning til at kritisere virksomheden.

På varslingstidspunktet beskæftigede virksomheden ca. 30 medarbejdere, heraf 6 ufaglærte omfattet af den grafiske overenskomst beskæftiget med bl.a. efterbehandling. De ufaglærtes gennemsnitlige månedsløn udgjorde omkring 21.200 kr. Den lavest betalte fik 18.500 kr. og den højest betalte fik 31.546 kr. for det samme arbejde. Den næsthøjest betalte fik 24.000 kr.

Virksomheden genererede overskud, men ledelsen vurderede i efteråret 2014, at lønprocenten var for høj, og at virksomheden havde svært ved at nå sine budgetter, hvilket bl.a. skyldtes prispres fra virksomhedens aktuelle og potentielle kunder. Ledelsen vurderede endvidere, at der var behov for omkostningsbesparelser, samt at den højest betalte ufaglærte medarbejder fik for meget i løn, da virksomheden kunne rekruttere tilsvarende medarbejdere til under gennemsnitslønnen på 21.200 kr. Derfor blev den højest betalte ufaglærte medarbejders månedsløn varslet ned til 25.000 kr.

En sådan vilkårsændring svarer til en afskedigelse med tilbud om at fortsætte i virksomheden på ændrede vilkår efter udløbet af det individuelle opsigelsesvarsel.

Medarbejderen accepterede ikke tilbuddet om at fortsætte i virksomheden og fratrådte derfor efter ændringsvarslets udløb.

HK/P rejste sag mod virksomheden, idet forbundet gjorde gældende, at afskedigelsen var urimelig. HK/P nedlagde påstand om, at afskedigelsen enten skulle annulleres, eller at der skulle udmåles en godtgørelse til den afskedigede. HK/P henviste bl.a. til, at virksomheden havde givet en del af de øvrige medarbejdere lønforhøjelse, og at virksomheden gav overskud.

GA henviste bl.a. til, at virksomheden ikke nåede sine budgetter som følge af prispres, og at virksomhedens driftsresultat viste en faldende omsætning og en stigende lønprocent for produktionslønningerne sammenlignet med den tilsvarende periode i 2013. GA henviste desuden til, at klagers løn oversteg markedsværdien for tilsvarende arbejde, idet GA henviste til gennemsnitslønnen i virksomheden.

Opmanden frifandt virksomhed, idet afskedigelsen ikke var vilkårlig, men begrundet i virksomhedens forhold.

Kilde: Afskedigelsesnævnets tilkendegivelse af 18.2.2015. Afskedigelsesnævnets sag 20141369. GA j.nr.: 20140689.

Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.