Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Lønnen stiger i den grafiske industri

Lønnen stiger i den grafiske industri
Mads Lindegaard
Cheføkonom Mads Lindegaard
Torsdag 23. februar 2023
Den grafiske industri havde en smule lavere årlige lønstigninger i 4. kvartal 2022 end resten af industrien, viser ny statistik fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Den grafiske industri havde i 4. kvartal 2022 en årlig lønstigning på 3,3 pct., viser den seneste Konjunkturstatistik fra Dansk Arbejdsgiverforening. Dette er en smule under gennemsnittet for alle virksomheder beskæftiget inden for fremstilling, hvor de årlige lønstigninger var på 3,7 pct. Det seneste år har den grafiske industri været hårdt ramt af stigende råvarepriser – herunder papir – samt høje priser på energi.

Lønstigninger fordelt på typer af fremstillingsvirksomheder (ekskl. gene) 4. kvartal 2021 til 4. kvartal 2022

figur-1.png (17)

Kilde: Konjunkturstatistikken, Dansk Arbejdsgiverforening

De årlige lønstigninger inden for de serviceprægede erhverv lød på 3,5 pct. og de samlede lønstigninger inden for hele DA området endte på 3,6 pct.

Set over det seneste år, er lønstigninger blandt fremstillingsvirksomhederne vokset, hvilket også er tilfældet for den grafiske industri. For lidt over et år siden var den årlige lønstigning i 4. kvartal 2021 således på 2,8 pct., mens lønstigningerne i den grafiske industri var 2,4 pct. I begge tilfælde ligger lønstigningstaksterne dermed 0,9 procentpoint over for et år siden.

Medlemmer af GRAKOM Arbejdsgivere kan se mere detaljerede statistikker for løn ved at logge på Netstat. Se mere her:

 

Om Konjunkturstatistikken
Konjunkturstatistikken omfatter alle de virksomheder, som både er registreret under grafisk industri og indberetter til Dansk Arbejdsgiverforening – herunder medlemmer af GRAKOM Arbejdsgivere.

I det ovenstående uddrag af Konjunkturstatistikken er ændringer i lønomkostningerne defineret ved ændringer i fortjenesten eksklusiv gene og overtidsbetaling.

Ud over lønreguleringer inkluderer lønstigningerne også ændringer i pensionsbidrag, ferie- og fraværsbetalinger, fritvalgsordninger og personalegoder. Betalinger, som er af uregelmæssig karakter – eksempelvis efterreguleringer af løn, bonus og overskud, som ikke vedrører måleperioden – indgår ikke.

 

Læs også
EU-regulativ om skovrydning bliver gældende fra slutningen af året. Der er fortsat en række uafklarede forhold, men grafiske virksomheder kan få mere at vide om, hvor langt man er på dette Intergraf-webinar.
Forståelsen hos folkeskoleelever hænger positivt sammen med at læse på papir, mens læsevaner på skærmen er minimalt relateret til læseforståelse.