Lejernes Landsorganisation sætter pris på ansvarligheden
Af Mette Bernt
Har du en lejebolig, eller har du på et tidspunkt haft en, er du måske stødt på Lejernes Landsorganisation, der har lokale afdelinger i store, danske byer. Som medlemsorganisation står de klar med rådgivning omkring lejeforhold, og så er de aktive, når boligpolitiske spørgsmål og perspektiver er på agendaen såvel nationalt som lokalt. Perspektiver, som går igen i medlemsmagasinet ’Vi Lejere’. Et magasin, som også udenlandske trykkerier har i kikkerten.
Et pænt nej tak
Som redaktør på ’Vi Lejere’ bliver Kjeld Hammer med mellemrum kontaktet af udenlandske trykkerier, som mener de kan tilbyde en billigere trykpris end de danske trykkerier. Men hver eneste af dem får et nej. Det er der en helt klar grund til.
"For mig vil det være ulogisk, hvis vi på den ene side siger til vores medlemmer, at det er godt at være medlem af Lejernes Landsorganisation, hvor vi arbejder for en bedre lejelovgivning, og vi så går ud og bruger trykkerier, som ikke overholder danske overenskomster. Vi solidariserer os med dem, der kæmper for sikkerhed, ordentlige lønvilkår og miljøforhold på arbejdspladsen, siger Kjeld Hammer.
Men i valget af et dansk trykkeri, er der også en stillingtagen til miljø og klima.
"Det gør en forskel, at vi eksempelvis ikke får transporteret knap 70.000 eksemplarer af magasinet fra et trykkeri i et østeuropæisk land til Danmark med lastbil. For os er denne holdning en selvfølge", lyder det fra redaktøren.
Så når magasinet fire gange om året ryger gennem trykmaskinerne, er der dokumentation for ansvarligheden på bagsiden. De velkendte mærker FSC og Svanemærket er der side om side med bl.a. mærket ’Trykt i Danmark’. De understreger, at der er en afsender, som tager ansvarligheden alvorligt. Derfor har man i februar-nummeret i år også uddybet over for læseren, at mærkerne dokumenterer organisationens medansvar for papir fra skandinaviske og europæiske, bæredygtige skove, papirsortering i top og genanvendelighed.
Dokumentationen gør en forskel
Når Kjeld Hammer på vegne af Lejernes Landsorganisation skal forhandle trykkeriaftale, handler det dermed om meget mere end prisen. Sidst han forhandlede, var i efteråret 2020. Her fik han materialet fra kampagnen ’Tryk med ansvar’. Han oplevede, at dokumentationen gjorde det let for ham at bære sit forslag om både mærkning og valg af trykkeri videre til landsorganisationens hovedbestyrelse, der består af formændene for organisationens lokale afdelinger. Et forslag, der uden diskussion blev enstemmigt accepteret af hovedbestyrelsen.
"Jeg oplevede, at materialet var enkelt og overskueligt, hvilket gjorde det både let at forstå og forklare. I det hele taget har de ting, som den danske grafiske branche har lavet, gjort indtryk på mig", fortæller redaktøren og fortsætter:
"Folderen er noget af det stærke i materialet, fordi den tager fat i den letkøbte argumentation, og giver den en svingtur med saglige argumenter."
Kjeld Hammer ved, at ikke alle organisationer tænker og handler, som man gør i Lejernes Landsorganisation. Og han fremhæver, at det ikke er nogen selvfølge, at det blad, man sidder med i hånden, er produceret på en måde, hvor det er muligt at få dokumentation for ansvarligheden. Og netop dokumentationen er noget af det vigtigste for ham.
"Hvis det ikke er veldokumenteret, hvad skal jeg så forholde mig til? Der er så mange, der siger noget, som ikke kan dokumenteres", lyder det fra Kjeld Hammer.
Redaktørens opfordring
Kjeld Hammer opfordrer flere store organisationer til at sætte sig ind i den saglige dokumentation og handle med blik for ansvarligheden – også selvom det ikke altid er den billigste løsning at vælge et dansk trykkeri.
"Jeg kunne godt tænke mig, at der var flere store organisationer, der tager de her valg, som vi gør," siger Kjeld Hammer.
Opfordringen finder han lige nu vigtigere end nogensinde pga. corona. Begrebet ’samfundssind’ spiller her en stor rolle, når man i Lejernes Landsorganisation skal begrunde valget af trykkeri. Et begreb, der for ham også handler om at være med til at holde gang i gode, danske arbejdspladser – også selv om prisen ikke kan måle sig med priserne fra udenlandske trykkerier.
"Lejernes Landsorganisation er ikke nogen rig organisation, og vi står på mål med en løsning, der ikke er den billigste. Vi gør det med åbne øjne, for vi skal tage disse hensyn – også selv om det koster lidt ekstra," slutter Kjeld Hammer.