Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Kvinder skal turde konkurrencen

Tirsdag 30. august 2016
Nina Nordstrøm Rye har været grafisk designer i to et halvt år. Hun synes, mænd har en fordel i den grafiske branche, fordi de er mere konkurrenceprægede. Det er på tide, at kvinder begynder at tro på sig selv.

[fact]
Nina Nordstrøm Rye, 28 år. Udlært grafisk designer i 2014, praktik hos Empire i London og New York. Ansat i Yellow indtil 1. september 2016 - nu ansat hos Montdor[/fact]En af forskellene på mænd og kvinder er måden, de modtager ros på. Hvis jeg fx siger til en kvinde, at hun har lavet noget fedt design, så siger hun typisk ’ahh, jeg ved ikke, om det er blevet helt godt’, hvorimod hvis man roser en mand, så siger han ’ja tak, jeg synes også, det er blevet mega fedt’. Den forskel er lidt ærgerlig. Kvinder skal blive bedre til at tro på sig selv.

Min morfar var skiltemaler på den helt gamle, klassiske måde. Han havde et kæmpestort tegnebord med lysplade i, som han sad og legede med bogstaver på sammen med mig, da jeg var lille. Han gav mig et indblik i, hvad kreativitet også kunne være, og derfor tror jeg altid, det har været lidt af en drøm, at min kreativitet skulle gå den vej.

Da jeg havde gået på højskole og lært en del om grafisk design, flyttede jeg til København og drømte om at komme ind på Mediehøjskolen. I mellemtiden tog jeg to grundforløb som grafisk tekniker og skiltetekniker men fandt så ud af, at der var noget, der hed Skolen for Visuel Kommunikation i Haderslev, så der søgte jeg ind – og blev optaget – året efter.

På min årgang var der nærmest lige mange drenge og piger. Men man kunne tydeligt mærke en forskel på, hvad pigerne var stærke i, og hvad drengene var stærke i. For at sige det lidt sort/hvidt, så har de fleste piger nok mere blik for andre mennesker, så mange piger var tiltrukket af kommunikationsdelen og kampagnedelen, mens de fleste drenge bedre kunne lide det mere tekniske, fx at lave hjemmesider.

Der er også forskel på, hvor tålmodige kønnene er, hvor jeg ser piger som mere tålmodige. Mens drengene ofte sad og talte om tekniske muligheder og det endelige resultat, hørte man pigerne tale om målgrupper og den gode ide.

Efter skolen har jeg fået job i København som grafisk designer. Vi har kun været mig og min chef og så skiftende praktikanter. Jeg har tydeligt kunnet mærke forskel på, om det var en mand eller en kvinde, vi havde som praktikant. Når vi fik piger ind, havde de rigtig meget styr på tingene og holdt styr på mapperne osv. Fyrene var ofte lidt nogle rodehoveder, men havde så til gengæld en force, at de måske var mere eksperimenterende.

Jeg tror, min morfar ville være blevet overrasket over, at der er så mange kvinder i branchen nu.

Jeg har i hvert fald indtryk af, at der er kommet flere kvinder ind, fordi branchen nu bliver set mere som et kreativt fag end som et håndværksfag. Hvis jeg fx kigger på min morfar, kan jeg se, at der var en del fysisk arbejde i det. Han skulle både tænke det kreative og lave håndværket. Nu er det mere designorienteret og med fokus på visuel kommunikation, og det tror jeg tiltaler flere kvinder.

Kvinders force er nok, at de er gode til at have overblik. Til gengæld bør de blive bedre til at tro på sig selv, især i vores fag, hvor det hele er ret konkurrencemindet. Det handler temmelig meget om at vinde priser og få likes og feedback på det, man laver. Den del passer nok bedre til mænds natur, så der skal kvinder blive bedre til at turde konkurrerencen.
Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.