Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Kunstig intelligens er en klimasynder

Kunstig intelligens er en klimasynder Foto: Colourbox
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Onsdag 04. oktober 2023
De datacentre, der drifter kunstig intelligens, bruger en halv liter vand pr. 5-50 forespørgsler i ChatGPT.

Kunstig intelligens kan blive lidt af en gamechanger i mange brancher. Men i disse tider, hvor der også bliver talt meget om klima og miljø, viser kunstig intelligens sig også at have en bagside.

Det skrev nyhedsbureauet AP Press for nylig.

Det viser sig, at Microsofts datacenter i Iowa, der bl.a. driver ChatGPT, bruger rigtig meget vand for at nedkøle computerne bag den kunstige intelligens.

I sin seneste miljørapport skrev Microsoft, at dets globale vandforbrug var steget med 34 pct. fra 2021 til 2022, skriver AP.

”Det er rimeligt at sige, at størstedelen af væksten skyldes AI inkl. dets tunge investering i generativ AI og partnerskabet med OpenAi (der er selskabet bag ChatGPT, red.),” citeres Shaloei Ren, forsker på University California for.

Universitetet har forsøgt at beregne den miljømæssige påvirkning af generativ kunstig intelligens. Man anslår, at ChatGPT bruger en halv liter vand, hver gang en person stiller ChatGPT 5-50 prompts afhængig af placeringen af serverne og årstiden.

Ifølge AP har Google også rapporteret en vækst på 20 pct. i vandforbruget i samme periode som Microsoft.

Læs også
Christina Toftegaard Nielsen, der som Forbrugerombudsmand havde stort fokus på greenwashing, skal nu være forperson for Miljømærkenævnet.
Forbrugerne forventer, at de virksomheder, de handler hos, kender dem så godt, at de både får skræddersyet information og skræddersyede produkter. De forventninger er kun blevet større, og det betyder, at kunderejsen skal sidde lige i skabet, ellers forsvinder forbrugerne igen.