Krigsveteran nyt medlem af GRAKOM


En gang imellem slår livet en kolbøtte, og det har det også gjort et par gange for Bo Kjærby, ejer af den grafiske virksomhed COMSEC, og nyt medlem af GRAKOM.
Bo Kjærby har en særlig evne til at få noget ud af den modgang, han støder på og i hans tilfælde kan man godt sige, at det man ikke dør af, det bliver man stærkere af.
Bo deler gerne ud af sin historie, bl.a. igennem sit virksomhedsforedrag: Fra selvmordsforsøg til selvstændighed.
Posttraumatisk stress
Navnet på Bo Kjærbys virksomhed, der blev etableret sidste forår, er ikke tilfældigt, men tager udgangspunkt i Forsvaret. COMSEC er navnet på kommunikationsenheden hos Forsvaret og står for Communication Section.
Tiden i forsvaret har både været godt og skidt for Bo Kjærby. Efter at have været udsendt soldat i Kosovo og Irak, fik han efterfølgende konstateret posttraumatisk stress, og endte efterfølgende på førtidspension.
Men selvom Bo Kjærby døjer med udfordringer, der bl.a. har lært ham at systematisere sit liv og sin hverdag, samtidig med, at han er lettere ordblind, så vil han ikke lade sig nøje med et liv som førtidspensionist.
”Mit mål er at komme væk fra offentlig hjælp og klare mig selv, og jeg er godt i gang nu med mit firma,” siger Bo Kjærby, som for nogle måneder siden flyttede virksomheden fra førstesalen i hjemmet i Rødovre til Flyvestation Værløse.
En slags mesterlære
Bo Kjærby kalder sig autodidakt grafiker, men meget af det han kan, har han lært i Forsvarets Sundhedstjeneste, hvor han var i en slags mesterlære, og hvor hans overordnede lærte ham grundhed og perfektionisme, for ”hun blev bestemt ikke imponeret hvis der ikke var styr på detaljen.”
Han fik mange forskellige opgaver lige fra messeopbygning til at lave plakater og tryksager, der virker ude i felten. Som f.eks. da han skulle lave en opslagsbog til Siriuspatruljen, som skulle bruges til behandling af tilskadekomne soldater.
”Udfordringen var især de ekstreme vejrforhold ned til minus 50 grader, hård vind, enormt tør luft, stærk sol og smeltevand. Opslagsbogen skulle være brugbar i en virkelighed, hvor det er vanskeligt – ofte umuligt – at kontakte omverdenen og få rådgivning. Opslagsbogen skulle med andre ord fungere for en kriger mutters alene i en ørken af is,” fortæller Bo Kjærby.
Første kunde var Linses datter
Med problemløsning i rygsækken fra Forsvaret, løste Bo Kjærby sit første job som selvstændig med en opgave, der også bød på udfordringer.
Kunden var Stjerneboksning, ejet af Linses datter, Gekko og dennes mand.
”De stod i Frederiksberghallen og var blevet brændt af, og efterspurgte på Facebook nogen, der kunne levere et stykke refleksfri stof med masser af logoer på, som kunne bruges som pressevæg til at fotografere de kendte foran,” siger Bo Kjærby og tilføjer, at opgaven blev slået op onsdag eftermiddag, og skulle være færdig om lørdagen.
Bo Kjærby bød på opgaven og leverede til tiden, selvom han stødte ind i forhindringer og benspænd undervejs, men netop at blive ved til det lykkes, er en af Bo Kjærbys styrker.

Ordblindeplakater
Facebook og Instragram har hidtil været gode kilder til at få opgaver, og Bo Kjærby har indtil nu lavet rentegning af logoer til profilbeklædning, som han samarbejder med Hartmann Tekstil Agentur om at levere. Et samarbejde, der er skabt via Bos spejdernetværk.
Og han har lavet logo og flyers samt taget billeder til Copenhagen Food Crawl.
”Det er et helt nyt tiltag i Danmark, hvor en tidligere postmedarbejder, der er passioneret madentusiast, tager grupper af turister eller medarbejdere med rundt på vandretur i København til forskellige madsteder og fortæller om retter, historier og byen.”

Bo har også fået en opgave for en ordblindeskole, der er ved at starte op i Esbjerg. Han fik til opgave at lave en hjemmeside og fik en god ide:
”Jeg fandt på at man kunne lave plakater med københavnersmarte kommentarer til biblioteker og forsamlingshuse. Det kan fx være staveretardet, dum, bogstavsmongol og lignende,” siger Bo, der samtidig er helt med på, hvor han selv mangler kompetencer.
”Hvis jeg mangler kompetencer til en opgave, har jeg et godt team bag mig, bl.a. tekstforfatter Henrik Kastoft. Men heldigvis har jeg fra min tid i Forsvaret lavet meget forskelligt, så jeg har en ret bred baggrund.”

”Jeg skulle bruge nogle handelsbetingelser”
Indtil videre er Bo eneste mand i sin virksomhed, men alligevel er han ikke i tvivl om, at han skulle være medlem af GRAKOM.
”Jeg skulle bruge nogle handelsbetingelser, og så talte jeg med nogle, der sagde, at de kunne lave dem for mig. Men jeg ville gerne have større sikkerhed og samarbejde med nogen, der kunne rådgive bredt, også efterfølgende. Jeg gik på nettet og søgte på grafisk arbejdsgiverforening og faldt over GRAKOM,” siger Bo Kjærby og fortæller, at han fandt ud af, at der samtidig var gode muligheder for vejledning inden for fx GDPR og ophavsrettigheder, samt når han forhåbentlig ansætter nogle medarbejdere.
”Og så har jeg tilmeldt mig Creative Clubs nyhedsbrev, der er mange inspirerende artikler og kurser. Fx om, hvordan man øger prisen på sine bureauydelser. Og fordi jeg kun er mig selv, vil jeg også meget gerne netværke med andre både i GRAKOM og Creative Club, som jeg eventuelt kan trække på, når jeg får opgaver.”
