Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Kommunikationsindustrien: Vi skal have fair og lige vilkår for danske medier

Kommunikationsindustrien: Vi skal have fair og lige vilkår for danske medier
Mads Lindegaard
Cheføkonom Mads Lindegaard
Torsdag 03. februar 2022
Pressemeddelelse: GRAKOM ser positive takter i dagens medieudspil fra regeringen, men medieudspillet leverer ikke fuldt ud de fair og lige vilkår, der gør det muligt for danske medier at bidrage til sammenhængskraften i samfundet.

GRAKOM hilser dagens medieudspil velkommen og er enige i regeringens diagnose om, at der er et fundamentalt pres på sammenhængskraften, og at det bør adresseres i et kommende medieforlig. Derfor ærgrer det også GRAKOM, at der reelt lægges op til en fortsat voldsom forskelsbehandling af dagblade, magasiner og ugeblade.

”Magasiner og ugeblade bidrager i høj grad til sammenhængskraften i samfundet Det er her, danskerne læser om deres hverdag, samfund, livsstil, sundhed og underholdning. Emner der bidrager til vores forståelse af, hvem vi er, og hvilket samfund vi lever i”, siger Thomas Torp, adm. direktør for GRAKOM, der er erhvervsorganisation for kommunikationsindustrien.

Magasiner og ugeblade læses bredt i samfundet. De læses i alle dele af landet, af unge og ældre og på tværs af indkomstgrupper. Men i modsætning til aviserne betaler de fuld moms og får ikke mediestøtte, hvilket bevirker, at de konkurrerer på ulige vilkår og det begrænser deres muligheder for at udvikle sig.

”Magasiner, ugeblade og andre mindre medier uden støtte oplever, at de udkonkurreres online af dagblade, der får både mediestøtte og nulmoms. Særligt på fremtidens mediemarked på nettet er det helt afgørende, at medierne får lige vilkår og konkurrence”, siger Thomas Torp.

Konkret foreslår GRAKOM, at man som minimum udbreder den nuværende nulmoms til alle digitale medier samt at kravene til at søge mediestøtte tilpasses, så flere medier har mulighed for at få støtte. Det vil give magasiner og nye, små nichemedier bedre muligheder for at udvikle sig og håndtere den digitale omstilling.

”Det vil koste omkring 25 mio. kr., at udvide nulmomsen til at gælde alle onlinemedier. De penge skal findes i medieforliget, så det ikke er de store dagblade, der løber med det hele – igen. Andre medier bidrager også til sammenhængskraften, ” siger Thomas Torp.

Mediestøtten bør også tilgodese lokal- og ugeaviser
GRAKOM mener også, at det er positivt, at der oprettes en pulje til lokalmedierne. Mange af de små lokal- og ugeaviser har ikke kunnet leve op til de krav, der er for at få mediestøtte, selv om de er vigtige for sammenhængskraften i lokalsamfundene.

”Lokal- og ugeaviser er vigtige for lokalsamfundene og nærdemokratiet, men det er ved at være sidste udkald for mange lokal- og ugeaviser. Hvis vi ikke gør noget, vil de små nyhedsredaktioner, der er rodfæstet i lokalområderne og skriver om kommunalpolitik, foreningsliv og begivenheder, forsvinde, og der vil opstå nyhedsørkener,” siger Thomas Torp.

GRAKOM peger samtidigt på, at hele forudsætningen for lokale aviser er, at distributionen fungerer:

”Det nytter intet, at man tilfører flere midler til lokalaviserne, hvis man senere på Christiansborg ender med at trække tæppet væk under distributionen ved at hæmme avisernes mulighed for at komme rundt i postkasserne. Medieforliget bør indeholde en aftale om, at man ikke ændrer vilkårene for distribution”, siger Thomas Torp.

Læs også
Hele 83 pct. i Bureaubiz' bureaulederundersøgelse anser AI som det vigtigste forretningsområde i de næste seks måneder. Bureaubranchen er nået til fase 3, siger Henrik Jensen, der har forskningen i ryggen.
EU’s Ministerråd har netop vedtaget PPWR-forordningen, som stiller ambitiøse krav om minimumsmål for, hvor meget emballage, der skal være af genanvendeligt materiale, og hvor meget der skal kunne genbruges. Der er også krav til at minimere og undgå unødvendigt emballage.