Kommende EU-gebyr skal sikre øget genanvendelse af tekstilaffald
Den gennemsnitlige borger i EU køber omkring 15 kilo tøj, sko og andre tekstiler om året. Ifølge Det Europæiske Miljøagentur genererer det omkring fire mio. tons affald, hvor ganske lidt bliver genbrugt eller genanvendt.
Derfor arbejdes der lige nu på en stor pakke af lovforslag i EU, hvor tekstilproducenter skal betale et gebyr alt efter, hvor stor en klima- og miljøpåvirkning deres produkter har. Det skriver DR. Indtægterne fra gebyret skal bruges til bedre indsamling, sortering og genanvendelse af tekstilaffald, nøjagtigt som det samme nu er lige op over med emballage.
GRAKOMs adm. direktør Carina Christensen ser lovforslaget som en naturlig forlængelse af den regulering, der lige nu sker på emballageområdet.
”EU er nu på vej med et udvidet producentansvar for tekstiler. Det kommer i naturlig forlængelse af det udvidede producentansvar for emballage, som vores medlemmer er i fuld gang med at forberede sig på. Med den kommende EU-lovpakke får producenterne et stærkt incitament til at reducere den mængde af affald, som de er med til at producere. GRAKOM og vores medlemmer har haft stor fokus på genanvendelse i mange år, og mange danske virksomheder står derfor godt rustet i forhold til den kommende lovgivning”, siger Carina Christensen.
Hos GRAKOM-medlemmet NS System leverer man bl.a. brandede tekstiler, logotryk, tekstiltryk og broderi på tekstiler. Her er man allerede i gang med at arbejde med at øge genanvendeligheden for produkterne.
”Hos NS System er vi bevidste om, at tekstilindustrien har en betydelig indvirkning på miljøet. Vi må og skal minimere miljøpåvirkningen. Det kan vi bl.a. gøre ved at nedsætte forbruget, men også ved at øge fokus på holdbarhed og kvalitet,” siger adm. direktør Niels Rask og fortsætter:
”Sammen med NS System deltager jeg i projektet 'Genbrug er god brug', hvor vi i samarbejde med Teknologisk Institut, Bjørn Thorsen og Fabricaid arbejder på at udvikle en metode til at fjerne eksisterende logotryk fra tekstiler som bl.a. arbejdstøj. Dette kan medvirke til at øge tekstilgenbrug markant, da virksomheder vil kunne genbruge tøjet 1:1 og blot skal udskifte et evt. navnelogo. Dette vil sikre en klar miljøgevinst.”
FN anslår ifølge DR, at tekstilindustrien står for 2-8 pct. af de globale CO2-udledninger.
Den endelige lovgivning vil blive besluttet og forhandlet på plads i næste valgperiode af de politikere, der bliver valgt ind i Europa-Parlamentet den 9. juni.