Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Højesteretsdom om arbejdsskade ved hjemmearbejde

Højesteretsdom om arbejdsskade ved hjemmearbejde Foto: Colourbox
Niels Johannesen
Advokat Niels Johannesen
Onsdag 07. maj 2025
Højesteret har afgjort, at det var en arbejdsskade, da en medarbejder faldt over en kasse under hjemmearbejde.

Den 2. maj 2025 traf Højesteret afgørelse i en sag om en medarbejder, der kom til skade under hjemmearbejde. Skaden skete, da medarbejderen var på vej tilbage til sit arbejdsbord efter at have været ude ved kaffemaskinen for at brygge kaffe. Medarbejderen kom til skade, da hun faldt over en kasse, der stod på gulvet. Kassen havde ikke nogen forbindelse til medarbejderens arbejde.

I sagen var der enighed om, at brygning af kaffe havde en naturlig forbindelse til arbejdet, og at ulykken derfor skete på et tidspunkt, hvor medarbejderen var i færd med at udføre arbejde. Situationen kunne have været en anden, hvis skaden var sket i en pause, hvor medarbejderen udførte en handling af privat karakter.

I dommen bemærkede Højesteret, at arbejdsgiveren har ansvaret for et sundt og sikkert arbejdsmiljø, også når arbejdet foregår i den ansattes hjem.

Derefter udtalte Højesteret at: ”Efter Højesterets opfattelse må arbejdsgiveren som led i det objektive ansvar efter arbejdsskadesikringsloven bære risikoen for skader, der sker som følge af, at den ansatte under udførelsen af arbejde fra en hjemmearbejdsplads falder over egne genstande, som ikke har noget med arbejdet at gøre, men som er en del af hjemmets indretning.”  

Dommen sætter fokus på arbejdsgivers ansvar for arbejdsmiljøet på hjemmearbejdspladsen.

Der kan læses mere om hjemmearbejde i Arbejdstilsynets beskrivelser her.

I forbindelse med sikringen af arbejdsmiljøet på hjemmearbejdspladser anbefaler GRAKOM, at det indskærpes over for medarbejderne, at der skal være ryddeligt på arbejdspladsen samt på adgangsveje til steder, der har en naturlig forbindelse til arbejdet – fx. kaffemaskine og toilet.

Læs også
Digitaliseringsminister Caroline Stage Olsen har i flere omgange udtalt, at de omfattende GDPR-regler hæmmer innovation og konkurrenceevne for virksomheder. Nu er hun klar til at fjerne de overflødige regler inden for databeskyttelse, og hun vil gerne have input fra de danske virksomheder. GRAKOM ser positivt på initiativet. 
Det er ifølge GRAKOM et positivt første skridt, at EU-Kommissionen har præciseret kravene og simplificeret EUDR-forordningen, men det er ikke nok, skriver GRAKOMs rådgivningschef Per Kaae Hansen.