Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Her er GRAKOMs vision for cirkulær økonomi

Christian Bendix
Redaktør Christian Bendix
Tirsdag 10. september 2019
Syv konkrete initiativer skal sikre, at den danske grafiske branche fortsat vil være verdens grønneste frem mod 2025.

GRAKOM er nu klar med en vision for cirkulær økonomi i den grafiske branche.
»Vi er gået lidt for stille med dørene i mange år,« indleder GRAKOMs adm. direktør, Thomas Torp.
»Nu er tiden kommet til, at vi løfter hovedet og skyder brystet frem og siger: Vi er faktisk verdensmestre i grøn omstilling i vores branche. Og nu skal den førerposition fastholdes.«

GRAKOM har igennem det seneste år arbejdet på en miljøvision, der peger på, hvordan det skal ske i løbet af de næste seks år frem mod 2025. Visionen rummer forslag til en række initiativer, der skal sikre en grønnere produktion af grafiske produkter, men også til hvordan produkterne skal håndteres, når de ikke bruges længere.

»Vi har igennem de seneste årtier fået omstillet vores produktion, udfaset kemikalier og skadelige stoffer og reduceret vores energiforbrug. Men vi kan blive endnu bedre,« siger Thomas Torp.

udklip.jpg

Forbrugerne er nøglen

På nuværende tidspunkt er der et paradoks i den grønne omstilling, påpeger han. »Vores medlemmer er faktisk klar til at levere de grønne løsninger. Vi kan konstatere, at efterspørgslen ikke helt følger med hos kunder og forbrugere.«

GRAKOMs Miljøchef Carsten Bøg er enig: »Forbrugeren er nøglen til den næste fase i den lange miljøproces, vi har været igennem.« Carsten Bøg peger på, at næsten alle danske trykkerier eksempelvis er svanemærkede. »Men det flytter jo ikke noget, hvis kunderne ikke kvitterer for det ved at vælge de svanemærkede produkter i en verden, hvor tryksager handles mere og mere globalt.«

Derfor går et af hovedpunkterne i miljøvisionen ud på at flytte forbrugernes efterspørgsel over på mere grønne produkter.
»Der er brug for, at vi er mere synlige omkring de grønne fordele og at det bliver lettere for forbrugerne at tage stilling, og det har vi en række forslag til,« fortæller Thomas Torp. »Vi skal have Svanemærket ud på alle emballager, så forbrugerne kan stå og tjekke, om et produkt har en svanemærket emballage.«

Danmark påvirker hele Europa

Miljøvisionens andet ben er en mere cirkulær grafisk produktion, hvor der allerede i designfasen bliver taget højde for, hvordan produkterne genanvendes efter endt brug. Derudover vil GRAKOM kræve en national handlingsplan for, hvordan kommunerne håndterer affald. »Vi skal have bedre styr på affaldssorteringen. Det nytter ikke noget, at nogle kommuner står i stampe, mens andre får udviklet rigtig velfungerende affaldssorteringer. Det forvirrer forbrugerne og skader den grønne omstilling,« siger Thomas Torp.

Hvorfor skal vi stille strengere krav til os selv, end de gør i andre EU-lande?

»I Danmark har vi arbejdet med cirkulær økonomi, før begrebet overhovedet blev opfundet, og vi er allerede uhyre gode til at genbruge materialer og finde miljøvenlige løsninger. Det giver os en helt særlig førerposition, som man også lytter til hos vores europæiske kolleger. Vi påvirker faktisk den grønne omstilling i den grafiske branche i hele Europa igennem vores europæiske engagement.«

Her kan du se miljøvisionen

Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.