Grakom: Stærkt bekymrende medieforlig for magasinbranchen

Kasper Jessing
Kommunikationschef Kasper Jessing
Fredag 29. juni 2018
PRESSEMEDDELELSE — Medieforliget mellem regeringen og Dansk Folkeparti udvider den skæve mediemoms til de digitale medier. Det er stærkt bekymrende for de medier, der ikke bliver omfattet af den ny støtteordning, mener Grakom.

”På det digitale mediemarked er der direkte konkurrence mellem aviserne og magasinbranchen. Nu er der udsigt til nulmoms til den del af de digitale medier, der i forvejen får mediestøtte, primært de store landsdækkende dagblade. Det skader nichemedierne og magasinbranchen. Den fair konkurrence på nettet afskaffes. Så bliver det vist ikke mindre liberalt. Det er ikke bare skuffende. Det er stærkt konkurrenceforvridende”, siger adm. direktør Thomas Torp i Grakom – Brancheforeningen for Grafisk Kommunikation & Medier.

Det er dog aftalt i medieforliget, at der skal iværksættes en undersøgelse af konkurrencen mellem de traditionelle nyhedsmedier og magasinerne. Grakom vil lægge vægt på, at undersøgelsen skal se særligt på konkurrencen på de digitale nyhedsmedier og de digitale magasiner, hvor konkurrencen er helt åbenlys. Undersøgelsen resultat kan tvinge forligsparterne til at ændre i aftalen, hvis der er tale om ulovlig konkurrenceforvridende statsstøtte.

”Når analysen af konkurrencen mellem aviser og magasiner er gennemført, vil det stå klart, at der særligt på det digitale mediemarked er hård konkurrence mellem de traditionelle nyhedsmedier og magasinudgiverne. Dermed vil det også stå klart, at aftalen om ensidig nulmoms til digitale aviser er konkurrenceforvridende. Grakom kommer til at følge det her meget tæt, for konkurrenceforvridende statsstøtte kan være i strid med EU-reglerne. Det er vi klar til at teste, hvis det bliver nødvendigt”, siger Thomas Torp. 

 

Yderligere kommentarer:

Thomas Torp, tt@grakom.dk, 25 21 85 80

Læs også
Det er ifølge GRAKOM et positivt første skridt, at EU-Kommissionen har præciseret kravene og simplificeret EUDR-forordningen, men det er ikke nok, skriver GRAKOMs rådgivningschef Per Kaae Hansen.
Efter et pilotprojekt i 14 regioner har de franske myndigheder besluttet ikke at indføre en ja‑tak‑ordning for husstandsomdelte reklamer.