Grakom Sign & Textil mødtes før Grafisk Dag
Dagen før Grafisk Dag mødte medlemmer af Grakom Sign & Textil op til en mindre målrettet konference på Sinatur Hotel Storebælt, hvor de kunne få input og netværke med andre branchefolk. Om aftenen var der fælles middag med mulighed for at overnatte, så deltagerne kunne være klar til den store Grafisk Dag samme sted dagen efter. Dagens temaer var 3D-print og cross media-markedsføring.
3D-print spås af nogle til at blive større end Internettet, men det er også tydeligt, at der er lang vej endnu. Jimmi Friborg fra Innovation Lab startede sit oplæg med at sætte en 3D-printer i gang med at arbejde med en klemme, som så var færdigprintet, da han var færdig. Undervejs i oplægget sendte han forskellige 3D-printede genstande som en kurv, noget legetøj og en sko rundt i lokalet. Alle genstandene blev nøje studeret ved bordene, men der var også generel enighed om, at det var en teknologi, der skulle modnes en hel del både i forhold til produktionstiden og finishen.
Broer og biler printet i 3D
Men at der er muligheder var ingen i tvivl om, og Jimmi Friborg kom også med mange fascinerende eksempler som fx hollænderne, der planlægger en 3D-printet bro allerede næste år. En bro, der printes henover tre måneder af robotter på stedet! Eller den amerikanske bilfabrikant, der er ved at få typegodkendt en bil, der kan laves som personaliseret print af bare 49 dele + motor til levering på 48 timer. Og i Kina er de i gang med at udvikle 3D-printede huse, lavet af mudder og cement direkte på byggepladsen.
- Og så er der bioprint med stamceller. Om tre år mener man, at vi vil være i stand til at printe en lever, som er et relativt simpelt organ. Om 10 til 15 år vil man kunne printe hjerte og lunger, lød det fra Jimmi Friborg.
For de fremmødte var det naturligvis primært de forretningsmæssige muligheder her og nu, der er interessante, og her lagde Jimmi Friborg ikke skjul på, at teknologien fortsat havde nogle begrænsninger:
- Det er stadig ligeså hurtigt og nemt at gå ned og købe sine varer, som det er at printe dem ud. Jeg har selv tre 3D-printere derhjemme, men faktisk ved jeg ikke helt, hvad jeg skal bruge dem til ud over at printe lidt prototyper.
Printcentre og 3D
Til gengæld er han ikke i tvivl om, at 3D-revolutionen er rundt om hjørnet, og han har også kendskab til, at printcentre var begyndt at tage 3D-printere ind.
For at sætte udviklingen i perspektiv kunne han fortælle, at den type printer, som han demonstrerede på solgtes i 100.000 eksemplarer sidste år, mens salget ville runde en kvart million i år.
Efter den tredimensionelle runde tog Puneet Oberoi fra Softworld over for at give en kort, inspirerende gennemgang af cross media-markedsføring. Med udgangspunkt i en konkret kampagne viste han en helt klassisk reklametragt, der bare fungerede på tværs af en række kanaler. Fra et outdoor-skilt hvor brugeren skulle sende en sms til gengæld for at se en video, over sms'en hvor brugeren så skulle afgive sin mail og så fremdeles frem til, at det var lykkedes at forvandle en fodgænger på fortovet til en betalende kunde.
En af udfordringerne ved at sprede sin markedsføring over flere platforme er, at det svært at gennemskue, hvor brugeren tager sin endelige købsbeslutning, men det er der, man er nødt til at være.
- Der er rigtig mange ting, der virker ud fra en printtankegang, men som ikke virker fra en digital. Det kræver et helt andet mindset, forklarede han.
En tryksag, der skal stå alene, bør fx være fejlfri og indeholde alle relevante informationer, mens det nærmest er omvendt med cross media. Der skal brugerne hele tiden kun have den luns, der får dem videre i tragten.
- Med print er 80 pct. ikke færdigt. Det skal være 100 pct. i orden. Med digitalt er det vigtigere at udkomme, og så kan vi rette til bagefter. Vi søger hele tiden det næste klik, og derfor skal brugerne kun have det allermest væsentlige up front, lyder det fra Puneet Oberoi.
