Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

GRAKOM og HK: Udskyd ophævelsen af befordringspligten

GRAKOM og HK: Udskyd ophævelsen af befordringspligten Foto: Colourbox
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Onsdag 27. september 2023
De to organisationer foreslår i et fællesbrev, at den påtænkte ophævelse af befordringspligten bliver udskudt et år for at give distributionsmarkedet tid til at indrette sig på de nye vilkår.

I foråret indgik regeringen et bredt forlig om en ny postaftale, som skal træde i kraft den 1. januar 2024.

Tidspunktet for ikrafttræden er et problem, mener HK og GRAKOM, der i et fællesbrev til transportministeren foreslår, at den påtænkte ophævelse af befordringspligten i postloven udskydes et år, så befordringspligten tidligst ophører med udgangen af 2024.

Udskydelsen skal give udgiverne af medlemsblade tid til at blive klar over, hvem der kommer til at udbyde de landsdækkende posttjenester og til hvilken kvalitet og pris.

På nuværende tidspunkt hersker der udbredt uklarhed herom på markedet, og det skaber ifølge GRAKOM og HK unødige og store bekymringer for udgiverne.

I brevet skriver HK og GRAKOM, at en ændring af postloven tidligst kan være på plads i slutningen af oktober 2023, og det vil kun give distributionsmarkedet to måneder til at indrette sig på et helt nyt postmarked.

”Udgiverne og deres underleverandører har behov for at kende deres distributionsomkostninger og indrette deres produktionsplanlægning herefter. Udgiverne har ikke mulighed for at justere bladfrekvensen, volumen og/eller bemandingen på to måneder,” skriver de to organisationer i brevet, som fortsætter:

”HK og GRAKOM frygter, at udgivernes bekymringer resulterer i, at udgiverne fravælger trykte medlemsblade og i stedet alene udgiver bladene digitalt, hvilket for mange udgivere vil medføre alvorlige forringelser for deres mulighed for at kommunikere med og fastholde deres medlemmer.”

Læs også
Ny postaftale
29/06/2023
Forleden indgik regeringen et bredt forlig om en ny postaftale. Aftalen betyder, at den særstatus PostNord har haft, bortfalder. Det vil få konsekvenser for magasinudgiverne, konstaterer konst. adm. direktør for GRAKOM, Christian Jensen.
Udover, at GRAKOM i sit høringssvar foreslår, at man i lovforslaget om ændring af postloven, stiller samme krav til landsdækkende posttjenester, som der er til PostNord, foreslår man også konkret, hvordan udgivere kan få refunderet momsen.