Grakom Nytårstalen 2015
"2015 har på mange måder været et omvæltningernes år. Også i brancheforeningen Grakom.
Jeg vil gerne bruge et par minutter af din tid på en kort nytårstale, hvor jeg samler op på året 2015 og kigger frem mod 2016 for foreningen og for branchen.
I den grafiske branche er vi stolte af vores rådgivning og vores produkter. Branchen med 25.000 ansatte omsætter for 50 mia. kr. om året inden for kommunikation, design og medieproduktion. Vi skaber værdi til samfundet og leverer værdiskabende kommunikation og markedsføring til dansk erhvervsliv.
Ikke desto mindre er vi konstant under politisk pres. Et vilkår som mange andre brancher også slås med. Men for vores vedkommende bygger presset desværre på myter. Myter om miljøbelastning. Tryksager og andre papirbaserede produkter lider under en misforståelse om, at papirforbrug skader miljøet og at fx digital kommunikation er miljøneutralt.
Vi i branchen ér klar over, at vi netop i Danmark er verdensmestre i miljøvenlig produktion på trykkerierne, at danskerne er verdensmestre i papirgenbrug, at vi har den strengeste miljøkontrol og den største udbredelse af miljømærkning af tryksager.
Men hvad hjælper det, når danskerne tror, at papiret stammer fra regnskove, at brugt papir køres på forbrændingen og at trykkerierne udleder tungmetaller. Kun få er klar over realiteterne, at Europas skovarealer vokser netop på grund af papirproduktionen, og at miljøbelastningen ved digital kommunikation er på samme niveau som ved trykt kommunikation.
Myterne lever – og det sætter os under pres – også politisk.
Det var også miljømyterne, der førte til et politisk ønske om en reklameafgift. I sidste øjeblik fik vi afgiften afværget. Vi fremlagde analyser fra forskere på Aalborg Universitet, der viste at miljøargumenterne mod tryksager ikke holder i virkeligheden. og vi samlede mange gode kræfter om modstand mod afgiften.
Politikerne lyttede til sidst. SR-regeringen besluttede i foråret af tage reklameafgiften af bordet, før den fik effekt. V-regeringen skrev ophævelsen af lov om reklameafgiften ind i Finansloven for 2016 og nu er afgiften endelig afskaffet.
Det vil jeg gerne kvittere for. Både over for den tidligere og den nuværende regering, som prioriterede i en svær finanspolitisk situation, at redde flere hundrede arbejdspladser i netop vores branche.
Tak fordi I lyttede og tak for et godt samarbejde.
Men udfordringerne stopper ikke her. Ordningen for Nej Tak til reklamer har vundet enorm udbredelse. Over en million husstande har tilmeldt sig ordningen. Det viser sig, at de fleste danskere er tilfredse med at modtage reklamer i postkassen, fordi det er den bedste vej til at finde gode tilbud. Når vi spørger hvorfor man siger nej til reklamer er det hyppigste svar ”Af hensyn til miljøet”. Myterne lever.
NejTak-ordningen skal revideres i 2016. Grakom sidder med ved bordet hos Forbrugerombudsmanden i den proces. Vi ønsker at danskerne får det friest mulige valg af reklamer. Men vi er samtidigt opmærksomme på, at vi skal gøre en særlig indsats fra Grakoms side for at komme miljømyterne til livs. Danskerne skal træffe reklamevalg på oplyst grundlag. Og så skal vi sørge for, at der fortsat er gode muligheder for detailhandelen for at markedsføre sig. Markedsføring er en afgørende forudsætning for fri konkurrence og dermed lavere priser til gavn for forbrugerne.
Miljømyterne er vores største udfordring fordi de skader vores omdømme. Og nogen vil nok tænke: Ingen røg uden ild.
Og ja. Tryksager var engang belastende for miljøet, men det er fortid - i hvert fald i Europa. Men i Kina stiller man ikke krav til papirets oprindelse, og hvis man trykker bøger i Kina er der reel risiko for, at papiret stammer for truet skov. Men sådan er det ikke i Danmark. Her er papiret er FSC-mærket og det betyder, at vi har styr på dets oprindelse. Men hvis man vælger at producere sine bøger i Kina, så er der ingen garantier.
Her er det vigtigt at forbrugerne stiller sig kritisk. Men vi må også få strammet reglerne op på EU-niveau.
EU’s tømmerregulativ stiller krav om papirets oprindelse, når man importerer papir fra lande uden for EU. Men hvis der er trykt på papiret fx i Kina, så er der ingen krav fra EU. Det går ikke. Vi skal ikke have miljøskadelige kinesiske papirprodukter i Europa.
Grakom vil arbejde for opstramning af EU’s tømmerregulativ. I mellemtiden kan vi glæde os over, at man kan have fuld tillid til grafiske produkter fra Danmark.
I 2015 fik vi løst sagen om moms på magasiner trykt uden for EU. Vi har nu fået fair moms, så det ikke længere kan betale sig, at flytte magasinproduktionen til Norge for at spare momsen. Det giver den danske grafiske branche fair vilkår. Vi ved godt, at det ikke var populært hos magasinudgiverne. Det forstår jeg godt. Jeg kan til gengæld glæde udgiverne med, at vi i 2016 har en fælles sag.
Mediestøtten skal revideres, og her er det Grakoms klare mål at sikre, at magasinerne også reelt får fair mulighed for mediestøtte på lige fod med deres konkurrenter i de store dagbladskoncerner.
De politiske opgaver står i kø i 2016.
Vi står foran en revidering af postloven. Her vil Grakom bidrage konstruktivt for at sikre, at tryksager og breve fortsat kan blive distribueret i hele Danmark på rimelige vilkår.
Vi står også over for en erhvervspolitisk dagsorden om lettelse af administrative byrder og udrydning i dansk overimplementering af EU-regulering. Det er en vigtig dagsorden – også for os. Der er i dag administrative byrder for 30 mia. kroner – om året. Det svarer til, at 70.000 fuldtidsansatte ude på virksomhederne ikke laver andet end at administrere et regelcirkus, pålagt af stat og myndigheder.
Regeringen vil lette administrative byrder for op mod 3 mia. kroner frem mod 2020. Det er ikke ambitiøst nok. Vi må kunne nå længere. I Grakom har vi allerede peget på flere eksempler fra vores branche, og det vil vi fortsætte med i den kommende tid.
Der er behov for, at virksomhederne sættes fri, så de kan udfolde sig uden belastende byrder fra det offentlige. Det er vejen til vækst, omsætning og øget beskæftigelse.
Og det er brancheforeningen Grakoms fornemmeste opgave at bidrage til. Til gavn for vores branche og for dansk erhvervsliv.
Rigtig godt nytår!"
- Thomas Torp
Du kan kommentere, diskutere og dele talen på Grakoms facebookside: http://facebook.com/grakomdk
