Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

"Nej Tak til Reklamer" er en succes

Onsdag 11. november 2015

 

Af adm. direktør Thomas Torp, Grakom

En bemærkelsesværdig alliance mellem Ida Auken (Rad.), Forbrugerrådet Tænk og et enkelt trykkeri, mener i en nylig artikel på Berlingske.dk, at ordningen for ”Reklamer - Nej Tak” skal ændres til en Ja Tak-ordning.

Det er Grakom stærkt uenig i.

Alliancens synspunkter bygger først og fremmest på myter om tryksagers miljøbelastning, men også på en misforstået opfattelse af markedet for husstandsomdelte reklametryksager.

I Grakom er vi meget positive over for en dialog om, hvordan man bedst muligt sikrer, at forbrugerne får præcis de reklamer, som de ønsker. Hverken mere eller mindre. Vi ser gerne en modernisering af ”Reklamer – Nej Tak”-ordningen til gavn for både forbrugerne og den fri konkurrence, men dialogen om en fremtidig løsning må bygge på fakta – ikke myter og misforståelser.

Lad os slå en ting helt fast: Det er en myte, at tryksager er en mere miljøbelastende markedsføringsform end digital markedsføring.

Selvom det er et let fatteligt budskab at ”papir sviner” og ”digital kommunikation er fuldstændigt omkostningsfri”, så er det ikke korrekt. Der findes intet videnskabeligt belæg for påstanden, hvilket er påvist så sent som i 2014 af forskere på Aalborg Universitet. Dokumentationen findes på Grakoms hjemmeside. Papir er, som de fleste ved, et genanvendeligt naturprodukt, der fint kan konkurrere miljømæssigt med energiforbruget ved digital kommunikation.

Så kan man indvende, at man helt kunne undlade at markedsføre sig over for forbrugere, der ikke ønsker at modtage markedsføringen, fordi det er ressourcespild.

Den påstand bygger på to fejlagtige opfattelser:

Markedsføring virker kun på personer, der ønsker at modtage markedsføring - Forkert: Reklamer virker! Også når de irriterer, går budskabet ind. Ellers ville annoncørerne ikke reklamere på internettet, i TV, i radio eller andre steder.

Forbrugerne modtager husstandsomdelte reklamer imod deres vilje - Forkert: I modsætning til alle andre former for reklame, så vælger danskerne selv, om de vil modtage reklamer i postkassen.

Forbrugerne har valgt trygsagen til

Epinion har for Grakom spurgt over 1.000 danskere om deres holdninger til reklamer.

96 pct. kender ”Reklamer – Nej Tak”-ordningen.

75 pct. er tilfredse med at modtage trykte reklamer.

61 pct. har læst eller kigget i reklamerne inden for den seneste uge.

52 pct. siger, at det primært er i tilbudsaviser eller trykte reklamer, de finder billige priser på dagligvarer

For langt de fleste danskere er husstandsomdelte reklamer altså et væsentligt element i tilrettelæggelsen af de daglige indkøb: Den husstandsomdelte reklametryksag er en succes.

Men hvad så med de 25 pct. i vores undersøgelse, der ikke er tilfredse med at modtage trykte reklamer?

Her er det værd at bemærke, at 81 pct. af danskerne er tilfredse med muligheden for at tilmelde sig ”Reklamer – Nej Tak”-ordningen, mens kun 1 pct. er utilfreds.

1,2 millioner husstande (44 pct.) har i dag tilmeldt sig ordningen, hvoraf ca. 500.000 husstande har tilmeldt sig en eller flere permissionsordninger hos distributørerne. Omkring 26 pct. af husstandene modtager således slet ikke reklamer i postkassen. Det passer pudsigt nok ganske fint med andelen, der ikke ønsker at modtage reklamer.

Alt i alt står det klart, at danskerne allerede har taget stilling. De danskere, der ønsker at modtage reklamer, har enten fravalgt ”Reklamer – Nej Tak”-ordningen, som de udmærket kender til, eller de har tilmeldt sig en permissionsordning. De danskere, der ikke ønsker reklamer har blot frameldt sig på ”Reklamer – Nej Tak”-ordningen.

Faktum er, at ingen er utilfredse – undtagen måske Forbrugerrådet, Ida Auken og et enkelt trykkeri.

Skal vi så bare lade det hele ligge? Nej, vi skal ikke!

Landets forbrugere har krav på en stærk og transparent ”Reklamer – Nej Tak”-ordning, hvor den enkelte forbrugers ønske til, hvilke reklametryksager, man ønsker, er i centrum. Samtidigt skal vi både sikre fair og lige vilkår for konkurrencen i detailhandlen og mellem distributørerne samt styrke tryksagens plads i markedsføringens værktøjskasse.

Det vil Grakom arbejde for.

 

Læs Grakom-analysen "Danskernes syn på reklametryksager"

 

Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.