Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

GRAKOM indgår samarbejde med Emballageretur

GRAKOM indgår samarbejde med Emballageretur
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Tirsdag 12. september 2023
Danske virksomheder, der bringer emballage på markedet, skal senest 1. januar 2025 sikre, at deres emballageaffald håndteres ansvarligt. Men allerede et år før skal 41.000 virksomheder registrere deres emballage hos myndighederne. For at lette medlemmernes byrde, har GRAKOM indgået et samarbejde med nonprofit-organisationen Emballageretur.

Den 1. januar 2024 skal 41.000 virksomheder registrere sig hos myndighederne i forhold til, hvor meget emballage man forventer at have i det efterfølgende kalenderår. Og året efter får virksomhederne selv ansvaret for, at deres produkters emballage bliver genbrugt eller genanvendt.

I alt forventer man, at 1,1 mio. tons emballageaffald bliver omfattet af det udvidede producentansvar og estimatet for, hvad det vil komme til at koste virksomhederne, ligger på 2,35 mia. kroner om året.

For både at medvirke til at øge viden om miljø- og klimaaftryk for emballager og at gøre det nemmere for medlemmerne at leve op til det udvidede producentansvar, har GRAKOM  indgået et samarbejde med nonprofit-kollektivordningen, Emballageretur.

”Selvom det er de færreste af GRAKOMs medlemmer, der bliver direkte berørt af kravet til at være medlem af en sådan kollektiv ordning, men derimod deres kunder, så er det typisk vores medlemmer, der skal levere data om sammensætningen af den producerede emballage,” siger direktør for ESG & bæredygtig udvikling i GRAKOM, Carsten Bøg. 

Han fortsætter:

”Vi har bidraget i hele forløbet op til denne nye ordning med viden om, hvordan emballagesubstrater, og sammensætningen i øvrigt, bidrager og ikke bidrager til, at emballagen er optimalt forberedt til en efterfølgende genanvendelse. Derfor er det også både vigtigt og væsentligt at vi nu forsætter med at bidrage med vores specialistviden i forhold til  dels at finde det rigtige såkaldte miljøomkostningsniveau for de enkelte typer af emballage og dels at deltage med udbredelse og kommunikation af viden i både de professionelle led og på forbrugerniveau.”    

Fem andre erhvervsorganisationer har ligeledes indgået et samarbejde med Elretur, som forventer endnu flere samarbejdspartnere. De fem er: Applia, EPS-branchen, Faba, Medicoindustrien  og Veltek.

Emballageretur er en del af paraplyorganisationen Retur, der har omkring 20 års erfaring inden for håndtering af producentansvar via Elretur, Batteriretur og Tekstilretur.

I forhold til de konkrete opgaver, GRAKOMs medlemmer står overfor, er GRAKOMs rådgivere allerede nu klar med rådgivning om den dokumentation, der forventes efterspurgt af deres kunder allerede i første kvartal 2024.  

Du kan kontakte GRAKOMs afdeling for ESG og bæredygtig udvikling her.

Læs også
Christina Toftegaard Nielsen, der som Forbrugerombudsmand havde stort fokus på greenwashing, skal nu være forperson for Miljømærkenævnet.
Forbrugerne forventer, at de virksomheder, de handler hos, kender dem så godt, at de både får skræddersyet information og skræddersyede produkter. De forventninger er kun blevet større, og det betyder, at kunderejsen skal sidde lige i skabet, ellers forsvinder forbrugerne igen.