Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Grakom glæder sig over regeringens servicetjek

Torsdag 12. januar 2017
Grakom har i længere tid været blandt de foreninger, der gjorde opmærksom på, at det hæmmer væksten og giver ulige konkurrence, når kommuner begiver sig ud i at udføre opgaver, der ligger langt ud over det offentliges kerneområde.


”Mange kommuner udfører grafisk produktion, og det går ganske enkelt ud over væksten på det private marked,” siger Thomas Torp, direktør hos Grakom.

Han glæder sig over, at regeringen nu igangsætter et servicetjek af det offentliges erhvervsaktiviteter.

Jeg synes, det er helt naturligt, at der sker en opstramning af offentlige myndigheders mulighed for at varetage erhvervsopgaver, som private kan varetage. Regeringens initiativ skal give os mulighed for at skabe mere lige konkurrence, bedre løsninger og klarhed over rollefordelingen mellem den offentlige og den private sektor”, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll i en pressemeddelelse.

Et af de krav, som Grakom har været med til at fremsætte for regeringen, er, at det skal være lettere at klage, hvis en virksomhed føler sig udsat for ulige konkurrence fra det offentlige. Det efterkommer regeringen nu ved at se på mulighederne for at indføre én samlet klagemyndighed på landsplan.

Derudover skal servicetjekket se på:

  • Et servicetjek af lovgivningen skal afdække om offentlige aktørers adgang til at udføre erhvervsvirksomhed er rimelig. På den baggrund vil regeringen tage stilling til om adgangen til at udføre offentlig erhvervsvirksomhed skal indskrænkes.
  • Fair vilkår. Der vil være tilfælde hvor offentlige myndigheder fortsat skal kunne udføre erhvervsvirksomhed, men her vil regeringen sikre lige vilkår mellem offentlige og private aktører. Derfor ser vi bl.a. på prissætningen af kommunale, regionale og statslige erhvervsaktiviteter.
Tiltaget hilses velkommen af Thomas Torp, som dog gerne ser, at regeringen tager et skridt videre i kampen mod kommunal opgavetyveri:

”Vi er glade for regeringens forslag, som blandt andet skal forhindre, at kommuner i fremtiden driver grafisk virksomhed. Vi mener dog, at der er behov at sætte en mere effektiv stopper for kommunernes idérigdom i form af nye kommunale erhvervsvirksomheder. Således bør kommunerne ifølge Grakom slet ikke kunne udføre opgaver, der kan løses af private aktører med mindre de direkte har fået tilladelse. Og det skal kun være i tilfælde, hvor der er en god grund til det, at det sker,” siger Grakoms direktør, Thomas Torp.

Thomas Torp ser området som vigtigt. Ikke kun for de enkelte virksomheder, der bliver udsat for ulige konkurrence.

”Det her gælder jo hele samfundet. Vi har brug for at få noget vækst, og det kommer fra de private virksomheder. Derfor er det uhyre vigtigt, at vi giver dem så gode vilkår som muligt, og der er det her bestemt et skridt på vejen.”

Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.