Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

GRAKOM – en forening siden 1875

GRAKOM – en forening siden 1875 Formand for GRAKOM, Jesper Jungersen. Foto: Thomas Steen Sørensen
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Mandag 19. maj 2025
GRAKOM går helt tilbage til 1875, da Foreningen af danske Bogtrykkere blev grundlagt. Formand Jesper Jungersen kaster et blik på en historie, hvor både markedet og teknologien har ændret sig markant, og hvor medlemmerne har tilpasset sig nye krav gennem generationer. I dag er udfordringerne fortsat at følge med forbrugernes behov og den teknologiske udvikling, men også at leve op til strenge lovkrav – især på ESG-fronten. Et område som GRAKOMs medlemmer satte i gang for mange år siden og har arbejdet med kontinuerligt.

Det er en stolt formand, der ser tilbage på foreningens mangeårige historie og udvikling, og som nu ser fremad mod en branche i fortsat forandring, hvor GRAKOM spiller en central rolle i at samle, styrke og rådgive virksomhederne. Gennem årene har foreningen udviklet sig fra en klassisk arbejdsgiverorganisation for den grafiske industri til en bredere erhvervs- og brancheorganisation, der favner hele kommunikationsindustrien.

Fokus på grøn omstilling

Samtidig har der været et stadigt større fokus på den grønne omstilling, hvor GRAKOM hjælper medlemmerne med at navigere i nye krav, investere i bæredygtige løsninger og dokumentere deres klimaaftryk.

”Både i min og mine forgængeres tid har vi trinvist arbejdet på at udvikle os til en endnu stærkere og mere værdifuld forening for vores medlemmer. Vi har fulgt med udviklingen og vores medlemmers bevægelse og rejse. Derfor favner vi i dag hele kommunikationsindustrien – både som arbejdsgiver- og brancheforening,” siger Jesper Jungersen, der har været formand for GRAKOM siden 2019, og som i alt har siddet i bestyrelsen i 22 år.

Han fortsætter:

”Det giver en stor styrke, at vi står sammen, at vi kan dele viden, samarbejde og blive inspireret på tværs af branchen og markedet.”

Nye brancher er kommet til – det styrker fællesskabet

Præcis ligesom markedet for kommunikationsydelser har undergået en enorm forandring, har GRAKOM også forandret sig og er hele tiden fulgt med udviklingen. Der er blevet færre klassiske trykkerier, både pga. opkøb i branchen og pga. digitaliseringen, der har ført til langt færre trykopgaver.

Flere trykkerier har derfor udvidet forretningen til at omfatte langt bredere kommunikationsopgaver end blot det trykte medie. Nogle har udvidet med emballage, andre med reklameopgaver. Dermed kom man også i konkurrence med – og i samme branche som – andre virksomheder som reklamebureauer og emballagevirksomheder.

Den udvikling har GRAKOM forholdt sig aktivt til og justeret kursen efter. 

”Udviklingen er sket i takt med, at den værdikæde, som vores medlemmer traditionelt var en del af, har vokset sig større. Vi står i dag med en forening, der spænder vidt fra trykkerier, emballageproducenter, skiltevirksomheder, serigrafi- og tekstiltrykvirksomheder, bureauer, medier, reklameartikelproducenter, distributører, underleverandører til kommunikationsindustrien og meget andet.”

Rådgivning og service har ændret sig

Også den rådgivning og service, som foreningen har givet medlemmerne, har gennem årene ændret sig i takt med markeds- og samfundsudviklingen.

”Vores organisation har gennem 150 år rådgivet medlemmerne. Det er på ingen måde nyt. Vi stod i de første mange år stærkt på overenskomstarbejde og arbejdsretssager. Med tiden er der blevet væsentligt færre arbejdsnedlæggelser og konflikter, og GRAKOMs medarbejdere bruger i stedet deres ekspertise på at rådgive bredere og om flere og andre forhold,” siger Jesper Jungersen.

GRAKOMs rådgivning afspejler kommunikationsindustriens udvikling

I omkring 30 år har miljøarbejdet – som i dag går under betegnelsen ESG – fyldt rigtig meget, som gennem den nu seks mand store ESG-afdeling rådgiver medlemmerne til kontinuerligt at investere i grønne teknologier og materialer.

”ESG er klart blevet det område, der er mest fokus på hos GRAKOM, og vi skal fortsætte med at gøre den danske grafiske branche endnu grønnere, selvom vi i dag står stærkt i international sammenhæng,” siger Jesper Jungersen og fortsætter:

”Det er et område, vi prioriterer rigtig højt i GRAKOM. Der bliver stillet store krav til virksomhederne, og GRAKOM har historisk vist, at vi har været dygtige til at være fremme i skoene og hjælpe vores medlemmer, og det skal vi selvfølgelig blive ved med.”

ClimateCalc - et af de mest benyttede værktøjer i Europa

Jesper Jungersen nævner som eksempel ClimateCalc, som blev udviklet af GRAKOMs EGS-afdeling, og som senere i samarbejde med Intergraf blev spredt ud i hele Europa. I dag er ClimateCalc det mest benyttede værktøj blandt europæiske trykkerier til beregning af tryksagers carbon footprint.

”Jeg er stolt af at være formand for en forening, der har udviklet sig til at være en førende grøn erhvervsorganisation og en vigtig aktør i den grønne omstilling,” slutter Jesper Jungersen.

Artiklen har tidligere været bragt i GRAKOMs jubilæumsmagasin 02/2025

GRAKOM holder jubilæumsfest på fredag den 23. maj samt lederkonferencen KOMM Dagen samme dag. Man kan stadig nå at tilmelde sig KOMM Dagen her.

Læs også
For første gang holdes Labelexpo i Barcelona. Det sker den 16.-19. september 2025.
Dansk Arbejdsgiverforening er udkommet med sin strukturstatistik om lønningerne inden for DA-området i 2024.