Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Godtgørelse for aldersbetinget forskelsbehandling

Tirsdag 09. juni 2015

Vestre Landsret afsagde den 8. juni 2012 dom i en sag, der angik, hvorvidt to opsagte funktionærer var blevet forskelsbehandlet pga. alder og havde ret til godtgørelse efter forskelsbehandlingslovens § 7, stk. 1, jf. § 2, stk. 1, som følge af at de ved fratrædelsen ikke havde fået udbetalt fratrædelsesgodtgørelse efter funktionærlovens § 2 a, stk. 3, og at der gik ca. 10 måneder fra fratrædelsestidspunktet, til godtgørelsen blev udbetalt.

Baggrunden for retssagen var, at de to funktionærer havde ret til en arbejdsgiverbetalt pension i henhold til en pensionsordning, som de var indtrådt i før det fyldte 50. år, men de havde ikke tænkt sig at gøre brug af den, eftersom de ønskede fortsat at være aktive på arbejdsmarkedet. I funktionærernes opsigelsesperiode havde der været en sag for EU-Domstolen, hvor der netop blev taget stilling til, om en funktionær, der har ret til arbejdsgiverbetalt pension, men som ikke ønsker at gøre brug af den, har ret til fratrædelsesgodtgørelse, og hvor EU-Domstolen fastslog, at det ville udgøre en forskelsbehandling pga. alder, hvis en funktionær blev nægtet fratrædelsesgodtgørelse grundet muligheden for at opnå arbejdsgiverbetalt pension.

Funktionærerne anførte, at der forelå en aldersbetinget forskelsbehandling i strid med forskelsbehandlingsloven, og at disse havde ret til en godtgørelse på hver 50.000 kr. Funktionærerne begrundede dette i, at der efter EU-Domstolens dom var klarhed over retstilstanden, og at den pågældende funktionær, hvis sag blev prøvet for EU-Domstolen, havde den samme arbejdsgiver som de to andre funktionærer, og at denne funktionær havde fået fratrædelsesgodtgørelse udbetalt ca. tre måneder efter domsafsigelsen, mens de to andre funktionærer anmodede arbejdsgiveren om udbetaling af fratrædelsesgodtgørelse ca. 5 måneder efter dommen, hvilket var hhv. 2,5 og 3,5 måneder efter deres fratrædelse, men at arbejdsgiveren nægtede dette.

Arbejdsgiveren anførte, at der efter EU-dommen fortsat var usikkerhed om retstilstanden fsva. hvornår betingelserne for udbetaling af fratrædelsesgodtgørelse var opfyldt, og subsidiært at overtrædelsen ikke var grov nok til at berettige til godtgørelse efter forskelsbehandlingsloven.

Vestre Landsret lagde til grund, at overtrædelsen skulle være grov for, at der ville blive tilkendt godtgørelse, og at dette skulle vurderes ud fra ”baggrunden for overtrædelsen og den krænkelse, der måtte være påført den pågældende”.

Vestre Landsret fandt herefter, at det på tidspunktet for EU-Domstolens dom måtte have stået arbejdsgiveren klart, at funktionærerne havde ret til at oppebære fratrædelsesgodtgørelse, og at funktionærerne på tidspunktet for deres anmodning om udbetaling ikke havde anvendt deres pensionsordning. Dette, sammenholdt med at funktionærerne var nødt til at anlægge retssag mod arbejdsgiveren for at få udbetalt fratrædelsesgodtgørelsen, gjorde, at de hver havde ret til en godtgørelse efter forskelsbehandlingsloven på 10.000 kr.

Kilde: Vestre Landsrets dom af 8. juni 2012, 13. afdeling, sag nr. V.L. B-2631-11 og V.L. B-3112-11.

Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.