Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Fortsat fokus på miljø og personlig rådgivning skal bære Basis-Tryk & Skilte ind i fremtiden

Fortsat fokus på miljø og personlig rådgivning skal bære Basis-Tryk  & Skilte ind i fremtiden
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Torsdag 26. oktober 2023
Når Frits Danielsen fortæller om sin virksomhed, som han stiftede for 40 år siden, kan man tydeligt mærke den faglige stolthed over faget. Nu tager sønnen, Christian Danielsen, over og skal drive virksomheden frem med fortsat fokus på udvikling og miljø, som sammen med personlig rådgivning er hjørnestenene i virksomheden. Man ser nu mere sig selv som et grafisk hus og ikke 'kun' som et trykkeri.

To ting fremhæver Frits Danielsen, når han skal fortælle om, hvad der har præget Basis-Tryk & Skilte, siden han stiftede trykkeriet for 40 år siden: opkøb og faglighed.

Om opkøb siger han: 

"Det er ikke, fordi det er sjovt at købe op, men sådan er udviklingen jo. Og igennem årene er det blevet til 12 opkøb med overtagelsen af SAL Trykkeri i Frederikssund som det sidste indtil videre."

Og om fagligheden:

"Vi er en dansk prdouktionsvirksomhed, og vi holder af at bruge vores logo. Vi har en faglig stolthed og har kun faglærte folk ansat. Det er forskellen på os og nogle af vores udenlandske konkurrenter. Vi tager en ren snak med kunderne og viser dem vores papirkvaliteter. Vi giver kunden en ægte tryghed, fordi de har talt med en fagmand. Det er vigtigt for mig, at de trykkerier, der er tilbage, bevarer fagligheden."

Spørger man 67-årige Frits Danielsen om, hvad den største udfordring har været gennem alle årene, lyder svaret:

"Det har været at følge med. Udviklingen er gået så stærkt hele tiden. Når vi købte en fotosætter, var den nærmest forældet med det samme, og når vi købte en ny computer, skete det samme. Vi er fx også gået fra at bruge mørkekammer til at fremstille trykplader via CTP-anlæg  uden mørkekammer i min tid."

Frits Danielsen nævner især een specifik udvikling, der gjorde virkelig ondt:

"Vi havde lige haft finanskrisen, og så kommer digitaliseringern, hvor man ikke længere behøver at sende fakturaer ud, men kan nøjes med mail. Nærmest over natten fandt alle håndværkere ud af, at de kunne spare penge. Samidig blev det rigtig dyrt at sende tryksager og direct mails ud med Post Danmark, så man gik over til digital annoncering. Hvis vi ikke havde været omstillignsparate dengang, så havde vi ikke været her længere."

Frits Danielsen fortæller, at Basis-Tryk & Skilte i stedet kastede sig over bl.a. storprint, kartonnage og bilreklamer. Samtidig har Basis-Tryk & Skilte haft en lille niche med forlaget Nordpress, hvor man udgiver historiske bøger, undervisningsmaterialer, biografier og lokalhistoriske bøger.

Frits Danielsen husker også den tid, hvor der kom en overkapacitet af maskiner i branchen.

"Måske var den allerstørste udfordring alligevel dengang, hvor det gik så godt i vores fag, at kollegaer begyndte at investere i 4-6-8-farvede trykmaskiner. Det betød, at der kom en overkapacitet af maskiner, og så begyndte man at konkurrere på prisen. Det var årsagen til, at der i dag ikke er eet offsettrykkeri tilbage i Aalborg, selvom der engang var 32 trykkerier. Det er skræmmende." 

Som i så mange andre virksomheder gjorde corona også ondt på Basis-Tryk & Skilte, og det betød bl.a. at man måtte lukke det tilkøbte Nordcolor og flytte produktonen til Dronninglund. Men det gav også anledning til, at man satte skub i det generationsskifte, der blev markeret samtidig med 40-års jubilæet i august måned. Nu er det sønnen Christian på 40, der driver virksomheden videre.

"I forbindelse med generationsskiftet har vi omstillet virksomheden, og vi var begge tidligt klar over, at vi skulle have flere ben end offset at stå på," siger Christian Danielsen og fortsætter:

"Vi kunne se, at der lå en god forretning gemt i skilte og klistermærker, og det er det, vi har investeret mest i siden 2009."

Visionen for den nye generation er, at Basis-Tryk & Skilte fremover skal være totalleverandør med både grafisk arbejde, storformat og labels. Og man ser sig ikke længere som et trykkeri, men som et grafisk hus. 

Hvad bliver den største udfordring fremadrettet?

"Den største udfordring bliver prisen, fordi vi alle kan levere det samme. Også selvom vi har ekstra services i form af fx rådgivning, tror jeg desværre, at prisen bliver ved med at spille en stor rolle."

Christian Danielsen fortsætter:

"Jeg ser dog fokus på miljø og bæredygtighed som en chance for at fortælle kunderne om fordelen ved at bruge trykkerier i Danmark frem for i udlandet. Og den chance skal vi naturligvis udnytte."

Og netop fokus på miljø har spillet en vigtig rolle hos Basis-Tryk & Skilte lige fra starten for 40 år siden, fortæller Frits Danielsen:

"Vi købte et CTP-anlæg, som der kun var fire af i Danmark, og det kører helt uden kemikalier. Vi kører også vegebtailske farver, og vi har fået en miljøpris af kommunen for mange år siden. Den danske grafiske branche har faktisk i mange år gjort det rigtig godt på miljødelen."

Artiklen blev første gang bragt i GRAKOMs magasin Kommunikationsindustrien nr. 3/2023.

Læs også
På mange typer af returpapir har der været stigende priser til trykkerierne siden årets start.
De forskellige papirtyper fortsatte med at stige i maj på det europæiske marked. Bortset fra priserne på avis- og magasinpapir, som til gengæld – lige som priserne på de øvrige papirtyper – forventes at stige også i juni. Det skriver Intergraf.