Forkert analyse af taberbrancher
I en ny analyse udpeger AE-rådet en række industrier som taberbrancher. En af dem er trykkeribranchen. Det er en helt forkert analyse med en forkert konklusion. Branchen lever i bedste velgående, men er under forandring. AE fremhæver i analysen, at antallet af job på trykkerierne er faldet med 38 pct. fra 2008 til 2013. Bag AE-rådets tal gemmer der sig dog en anden sandhed: Udviklingen i trykkeribranchen som helhed har nøje fulgt med udviklingen i andre industrier. Krisen kostede jobs, men branchen følger også med op igen efter krisen. Men den teknologiske udvikling præger naturligvis branchen.
Siden starten på den økonomiske krise i 2008 har industrien på tværs af brancher lidt et betydeligt jobtab. Det kan mærkes i langt de fleste dele af industrien - også inden for trykkerierne. Men at begynde at tale om taberbrancher af den grund er forkert.
Først og fremmest ignoreres det faktum, at mange trykkerier allerede har omstillet sig til et mere papirløst samfund, så trykkerivirksomheder ikke længere bare er trykkerier, men er egentlig grafiske virksomheder, hvor trykkeridelen er én ud af en række forskellige kommunikationsløsninger, som virksomhederne tilbyder. Eksempelvis har mange af virksomhederne entreret det digitale område og tilbyder bl.a. grafisk design og digitale løsninger. Så for at give et retvisende billede af denne gruppe virksomheder er det nødvendigt at inkludere hele deres marked.
Når man tager højde for det, viser det sig, at antallet af job i de grafiske virk-somheder har udviklet sig væsentligt bedre end i AE-rådets analyse. De grafiske virksomheder havde et jobtab på 23 pct. fra 2008 til 2013, hvilket er på linje med den samlede industris tab af job på 20 pct. Det hører desuden med til historien, at den grafiske branche er meget konjunkturfølsom, og 9 ud af 10 af de tabte jobs forsvandt fra 2008 til 2010, altså midt i de værste kriseår. Herefter er branchen langsomt blevet mere og mere normaliseret i takt med, at den økonomiske vækst er taget til. I en anden analyse viser AE-rådet også selv, at det først er fra 2013 og frem til i dag, at der igen er kommet gang i beskæftigelsen efter en årrække med faldende beskæftigelse.* Faktisk viser AE-rådet i selvsamme analyse, at industribeskæftigelsen fra april 2013 frem til i dag er steget med 1,6 pct. efter flere års nedtur. Til sammenligning viser Brancheforeningen Grakoms egne tal for medlemsvirksomhederne, at trykkeribeskæftigelsen i samme periode er steget med 2,1 pct. Med andre ord en stigning i beskæftigelsen der er 0,5 pct.point hørere end stigningen for den generelle industri. Det virker besynderligt, at man kårer taberbrancher på baggrund af jobtal i en periode, hvor man ved, at beskæftigelsen har været faldende stort set over hele linjen: Perioden fra 2008 til 2013 er jo netop kendetegnet af, at vi oplevede den største økonomiske krise i årtier, efterfulgt af en række år med lavkonjunktur. Derfor er der som sådan intet underligt i, at vi ser et faldende antal jobs. Det giver sig også til udtryk ved, at AE-rådet kun er i stand til at identificere tre vinderbrancher. Hvis det var et retvisende billede af dansk erhvervsliv, ville det se virkelig sort ud for Danmark.
Men grunden til det lave antal vinderbrancher og store antal taberbrancher er, at AE-rådet alene identificerer, hvilke brancher der er meget konjunkturafhængige, og hvilke brancher der ikke er konjunkturafhængige.
Det ses på glimrende vis ved at fokusere på den ene af de tre vinderbrancher, nemlig medicinalindustrien. Denne industri har oplevet et enestående væksteventyr anført af bl.a. Novo Nordisks succes, men dette er ikke hele forklaring på branchens succes. Branchen er nemlig generelt ikke konjunkturfølsom, da folk altid har brug for deres medicin, og derfor ser branchen ikke de store fald i beskæftigelsen under en lavkonjunktur. Derimod skærer virksomhederne ned på ”ekstra” omkostninger i krisetid, såsom reklamer og lignende, hvorfor det grafiske virksomheder helt naturligt vil opleve faldende omsætning og beskæftigelse i krisetid. Til gengæld vil de i opgangstider mærke en højere vækst end gen-nemsnittet, fordi positive forventninger hos erhvervslivet generelt smitter af på markedsføringsbudgetterne.
AE-rådets analyse af trykkeribranchen som en taberbranche er forkert. De grafiske virksomheder, der formår at omstille sig til nye teknologier og levere effektive kommunikationsløsninger har en stor fremtid foran sig.
*)AE-rådet (2015): Opsvinget på det danske arbejdsmarked – Beskæftigelsen i den private sektor er vokset i alle landsdele.
