Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Forbrugerombudsmanden politianmelder en række influencere

Forbrugerombudsmanden politianmelder en række influencere
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Fredag 11. oktober 2024
Baggrunden for at politianmelde influencere for ni overtrædelser af markedsføringsloven og indskærpe reglerne for 31 andre er, at Forbrugerombudsmanden opfatter influencere som værende erhvervsvirksomheder.

Forbrugerombudsmanden mener, at influencere driver erhvervsvirksomhed, og det betyder, at alt det indhold, som de lægger op på sociale medier – uanset om det er opslag indeholdende reklamesamarbejder – skal overholde markedsføringsloven.

Det kommer helt konkret til udtryk ved, at han har politianmeldt en række influencere for i alt ni overtrædelser af markedsføringsloven og indskærper reglerne for andre for i alt 31 overtrædelser.

Det skriver Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelelse, hvor han dog ikke kommer ind på, hvem influencerne er, og hvad de har gjort.

Sagerne kan have stor betydning for alle influenter, og i særdeleshed for influenter som særligt henvender sig til børn og unge under 18 år.

Det er således Forbrugerombudsmandens vurdering, at influencere ikke må lave opslag, der indeholder alkohol eller energidrikke eller indhold, der beskriver farlige situationer eller situationer som tilsidesætter almindelig sikkerhed. Det gælder uanset, om indholdet er reklame eller ej.

” Når influenter driver deres profiler på sociale medier via et CVR-nummer, er de allerede af den grund erhvervsdrivende. Deres produkter er dem selv og alt deres indhold på sociale medier. Derfor skal alt indhold leve op til markedsføringsloven – præcis som det gælder for alle andre erhvervsvirksomheder,” siger forbrugerombudsmanden Torben Jensen i pressemeddelelsen, hvor han fortsætter:

“Influenter, der særligt henvender sig til børn og unge, skal være ekstra varsomme, fordi markedsføringsloven indeholder en række særregler, som skal beskytte børn og unge. Deres opslag på sociale medier må derfor ikke indeholde alkohol eller energidrikke. De må heller ikke beskrive farlige situationer eller situationer, som tilsidesætter almindelig sikkerhed – og det gælder uanset om deres opslag er reklame eller ej.”
 

Læs også
FINAT rapporterede en 15 pct. vækst i det europæiske etiketmarked i 2024, mens Smithers præsenterede, hvordan vandbaseret blæk vinder frem som miljøvenlig løsning – det og flere konkrete branchecases blev præsenteret for over 100 beslutningstagere på Shaping the Future with Packaging 2025 i Bruxelles kort før påske. GRAKOM deltog for at hente ny viden hjem til vores videre arbejde for en innovativ og bæredygtig emballage- og labelindustri.
Efter stor efterspørgsel fra læsere og annoncører genstarter Femina nu printudgaven af magasinet. Chefredaktør Anne Wittorff peger på, at det fysiske format giver plads til dybdegående journalistik – samtidig med at et nyt digitalt plus-univers åbner for eksklusive artikler.