Indtast din mail og få en mail med et link til nulstilling af adgangskode
Søg
Log Ind
Folkemødet: Grakoms miljødebat fik rosende ord med på vejen
Tirsdag 20. juni 2017
På årets Folkemøde arrangerede Grakom debat om miljømærkninger med repræsentanter fra bl.a. Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden. Både tilskuere og paneldeltagere gik derfra med rosende ord om debatten og ny viden om miljømærkninger.
Folkemøde 2017
Ni forskellige miljømærker kan du finde på en enkelt mælkekarton. Mange kender det røde Ø og Svanen. Men hvad med resten? Der kommer flere og flere miljømærker til, og det lægger pres på virksomhederne, som må bruge mange ressourcer på at certificere sig. Og ikke mindst på forbrugerne, som skal finde rundt i junglen af miljømærker.
Den problemstilling satte Grakom til debat på årets Folkemøde, og det tiltrak stor opmærksomhed. Den lille gule gårdhave i Allinge var fyldt med mennesker, da Grakoms debatpanel diskuterede ”Hvem er miljømærkningerne egentlig til gavn for?” under en bagende bornholmsk sol.
Og ifølge tilhørerne var det en stor succes.
»Jeg synes, det var en rigtig god debat!« siger Emil Damgaard Grann, analysechef i den grønne tænketank og konsulentvirksomhed Sustania.
»Jeg har især fået ny viden om områderne indenfor miljømærkning. Jeg var ikke klar over, at regeringens advisory board for cirkulær økonomi har en målsætning om at firdoble salget af produkter, som er Svane- og miljømærket. Og jeg var heller ikke klar over, at 60 procent af forbrugerne aktivt kigger efter miljømærker, når de handler« siger Emil Damgaard Grann
Han er ikke i tvivl om, at den nye viden er noget, som han kan bruge både personligt og professionelt.
»Personligt kan jeg bruge den nye viden som forbruger, når jeg handler ind. Men også rent professionelt er jeg blevet klogere på certificeringer, og det hjælper mig i mit daglige arbejde.«
Et komplekst emne med manglende politisk opbakning
Blandt tilhørerne var også Maria Skotte fra den grønne klyngeorganisation CLEAN. Hun er chef og projektleder på en delopgave om certificeringer af nulspildsproduktion, og også hun gik fra debatten med ny viden.
»Med vores projekt tænker man straks, om vi skal have endnu en certificering eller lægge os op ad noget af det eksisterende? Og ud fra det, jeg har hørt i dag, så tænker jeg, at vi skal lægge os op ad noget af det eksisterende. Jeg skal helt klart i dialog med mange af de mennesker fra panelet og høre, hvordan vi kan få indbygget cirkularitet i de certificeringer, som vi har i dag,« siger hun.
»Jeg er blevet klogere på, at det virkelig er kompliceret, og at der ikke er én løsning. Det er meget komplekst. Det er tankevækkende med den manglende politiske opbakning, og at der ikke bliver investeret så mange penge efter det,« fortæller Maria Skotte.
I debatpanelet var også WWF Verdensnaturfonden, Danmarks Naturfredningsforening, Forbrugerrådet Tænk Kemi, Brancheforeningen Grakoms miljøafdeling og Alternativet.
Se hele debatten øverst i artiklen – og fortsæt debatten på Facebook.
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.