Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Flygtet trykker sendt i køkkenarbejde

Tirsdag 13. juni 2017
Den syriske trykker Bashir Mubayad havde håbet at arbejde på et dansk trykkeri. Men efter halvandet år i Danmark er det kun blevet til et deltidsjob i et plejehjemskøkken. Bashir Mubayad er frustreret.

Syrisk trykker havde håbet på arbejde på dansk trykkeri

Bashir Mubayad slår opgivende ud med armene, da Udkom møder ham ved Frederiksberg Rådhus. »Jeg er nået dertil, hvor jeg synes, det hele kan være lige meget. Jeg orker næsten ikke mere,« siger han om det system, han regnede med ville skaffe ham et job i den grafiske branche.

Den 32-årige syrer kom til Danmark 3. december 2015 med sin kone og tre børn. I Syrien var han indehaver af et trykkeri, der blandt andet trykkede bryllupsinvitationer, og han havde store forventninger om at kunne vende tilbage til sit fag her i landet. Men det er ikke lykkedes, og problemet er først og fremmest sproget, mener Bashir Mubayad selv.

»Det er svært at lære dansk, når de tvinger mig ud i et job, hvor jeg ikke kan lære sproget. Jeg står i et køkken på et plejehjem på Frederiksberg to dage om ugen og smører toastbrød fra morgen til aften. Jeg får bare udstukket min opgave og har ikke mulighed for at tale med nogen i løbet af dagen. Det ville være bedre, hvis jeg kunne lære dansk, mens jeg arbejdede.«

Vil betale for mere sprogundervisning
De 16 timers arbejde om ugen bliver suppleret med 22 timers danskundervisning, men det er for lidt, føler han. Bashir Mubayad har ikke selv henvendt sig til nogen trykkerier i et forsøg på at finde arbejde.

»Mit sprog er for svagt til, at jeg selv kan henvende mig, så det har jeg opgivet,« siger han. Til gengæld fortæller han, at han har lagt pres på jobformidlingen, så de kunne hjælpe ham tilbage i den grafiske branche.

»Jeg elsker maskinerne på et trykkeri. Jeg har stået og arbejdet 16 timer om dagen på de her maskiner, og de føles stadig som en stor del af mit liv. Når der kommer et færdigt produkt ud af maskinen, så føler jeg, at jeg har skabt noget.«

Bashir Mubayad siger, at han nu vil betale for yderligere danskundervisning af egen lomme. Han føler ikke, det er muligt at få job på et trykkeri, før hans danskkundskaber er blevet bedre.

»Jeg kan stadig ikke forestille mig at arbejde med noget andet end trykkeri.«
Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.