Finansloven sætter penge af til virksomheders klimamærkning
Aftalepartierne er i finansloven for 2022-2025 enige om at afsætte en pulje på 5 mio. kr. årligt til at understøtte, at små- og mellemstore virksomheder kan få certificeret deres opgørelse af eget klimatryk (inkl. scope 1,2 og 3), fx via relevant klimamærkning.
Scope 1 henviser til virksomhedens direkte udledninger, mens scope 2 og 3 henviser til indirekte udledninger.
Det vækker tilfredshed hos GRAKOMs miljø- og klimachef, Carsten Bøg, at især de små og mellemstore virksomheder bliver prioriteret.
”Det er helt rigtigt at understøtte de mange tusinder af små- og mellemstore virksomheder med at skabe overblik over deres energiforbrug og dermed deres klimaaftryk. Der tales af naturlige årsager ofte om de meget store virksomheder i klimadebatten. Men det vil være en stor misforståelse, hvis vi ikke også får skabt mulighederne for et klimaarbejde med en god fremdrift blandt de små- og mellemstore virksomheder. Denne gruppe udgør samlet set en meget stor andel af vores virksomheder og ikke mindst indenfor fremstilling af produkter.”
Han siger samtidig, at det bliver interessant at se, hvad udspillet helt konkret kommer til at betyde.
”Når det kommer til udmøntningen af initiativet konkret, ja så bliver det interessant at se, hvad der præcis menes med en certificeret opgørelse af eget klimaaftryk inklusiv scope 1, 2 og 3. Godt nok findes der en ISO-standard, men det er næppe denne, der tænkes på i en sammenhæng med de små virksomheder. Så er der i hvert fald mere tale om varm luft end reelle initiativer, der vil kunne føres ud i livet.”
Carsten Bøg tilføjer, at der for virksomheder, der fx producerer tryksager, emballager og sign-produkter, faktisk allerede findes en ordning, der gør det muligt for selv de mindste virksomheder at udarbejde og få certificeret både et klimaregnskab for virksomhedens samlede aktiviteter inden for alle tre scopes og beregne klimaaftrykket for det enkelte produkt.
Det er brancheværktøj, climatacalc.eu, der er stringent opbygget i forhold til branchens internationale klimastandard, som igen er verificeret og certificeret af certificeringsfirmaet SGS op imod både Green House Gas protokollen og relevante ISO-standarder.
"Ikke alene er det lykkedes at etablere et klimaberegningsværktøj, hvor al den megen viden, vi har om grafiske produkters livscyklus er indeholdt, og det derfor har en kvalitet, der klart overtrumfer alle de generiske klimaværktøjer og ’kompasser’, der er i omløb, det er også, indtil nu, ubestridt det klimaværktøj der er det billigste at tilgå og anvende,” siger Carsten Bøg.