Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

"FESPA-messen er en koncentreret samling af muligheder"

"FESPA-messen er en koncentreret samling af muligheder" NS System på Global Print Expo med (fra venstre): COO Anders Thomsen, adm. direktør Niels Rask, afdelingsleder Zita Hansen og elev Julie Andersen. Foto: Pia Osbæck
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Torsdag 01. juni 2023
"Ingen andre steder kan du på et og samme sted se nye maskiner, nye produkter, tale med leverandører, blive inspireret, og blive mødt af nye produktmuligheder, som du måske ikke selv havde tænkt på," siger adm. direktør Niels Rask fra NS System, som var taget på Global Print Expo med tre kolleger.

Programmet var tæt pakket, da adm. direktør Niels Rask, COO Anders Thomsen, afdelingsleder Zita Hansen og elev Julie Andersen var på FESPA-messe i sidste uge.

”Vi havde planlagt at besøge en del leverandører, så vi havde kalenderen fuldt booket alle dage,” fortæller Niels Rask, der ser den årlige messe Global Print Expo som en god mulighed for at tage rundt og tale med en række leverandører.

”Alternativet er at skulle bruge meget tid på at tage rundt og besøge dem på deres kontorer, og det ville tage rigtig lang tid. Vi benytter lejligheden til at tale med både nuværende og eventuelt kommende leverandører.”

Det er sjældent, at Niels Rask ligefrem lægger ordrer på selve messen, men derfor kan besøget godt være afgørende for et køb.

”Lige nu forhandler vi om nogle produkter, vi gerne vil købe, som måske bliver til noget inden for de næste 6-10 måneder. De leverandører har vi besøgt tidligere og nu igen på messen. Og vi kommer sikkert til at besøge dem igen. Så FESPA-messen bliver på den måde en del af et forløb, hvor vi undersøger tingene grundigt og samtidig kan vi spare tid.”

Udover at FESPAs messe, kan bruges af både leverandører og indkøbere til at holde sig orienteret og vise produkter frem, er der samtidig masser af muligheder for at få inspiration, fortæller Niels Rask

”Vi går rundt og kigger om der er nogle nye ting på vej, som vi ikke var klar over. Det var der ikke i år, men så bliver vi bekræftet i, at vi følger ret godt med.”

Det er dog stadig en stor inspiration at gå rundt og kigge blandt de 550 stande fra hele verden – også de kinesiske som var kommet tilbage efter en corona-pause.

”FESPA-messen er en koncentreret samling af muligheder. Ingen andre steder kan du på et og samme sted se nye maskiner, nye produkter, tale med leverandører, blive inspireret, og blive mødt af nye produktmuligheder, som du måske ikke selv havde tænkt på. Det er en kæmpe inspiration til at tænke i nye retninger. Og så møder du samtidig en masse mennesker, som kan føre til nye partnerskaber. Dem, der kommer her, har klart et forspring frem for dem, der bliver derhjemme,” siger Niels Rask.

Niels Rask er formand for FESPA Denmark, og er kommet på messen de seneste knap 20 år. Derfor kender han naturligt mange mennesker efterhånden, men i år fik han til FESPA Denmarks reception for de danske besøgende, nogle nye bekendtskaber.

”Når vi går rundt, støder vi hele tiden ind i nogle, vi kender på den ene eller anden måde. Det er vigtigt at vedligeholde sit netværk og også at møde nye mennesker, og det kan man i den grad på en messe som denne. I år mødte vi de gode mennesker fra PE Offset, som var med på messen for første gang. Hvem ved, måske finder vi ud af noget samarbejde med dem. Nu har vi i hvert fald fået en snak og kender til hinanden. Det er også sådan noget, denne messe kan.”

Kunstig intelligens kommer til at forandre branchen

På spørgsmålet om, hvad der er den største forandring gennem de knap 20 år, han er kommet på messen, svarer Niels Rask:

”I gamle dage var der rigtig meget serigrafi og store maskinparker. I dag er der digitale printere i både store og små formater, og digitale skæreborde og robotter har taget over fra det manuelle arbejde. På mange måder er det blevet nemmere, fordi du skulle lære en masse i gamle dage, før du kunne starte maskinen. Det behøver man ikke længere, nu er det bare at gå i gang.”

Han fortsætter:

”Hvis du har knap 100.000 kroner til en printer, så kan du starte et trykkeri, så på den vis er det også blevet nemmere at komme i gang. Udfordringen for nye i branchen er dog, at der er stor konkurrence på markedet, og de ’gamle’ virksomheder har en fordel ved at være veletablerede og have et godt brand.”

Noget andet, som kommer til at forandre branchen, er kunstig intelligens. Robotterne har allerede gjort sit indtog i branchen, men der er opstået endnu flere muligheder med AI.

”Kunstig intelligens kommer til at ændre noget inden for især markedsføring, tror jeg. Det kommer vi i hvert fald til at kigge på. Det kan også være, at vi kan bruge AI til at lave forecast til vores produktion. Der er i hvert fald ingen tvivl om at vi strategimæssigt skal have kigget nærmere på, hvor vi kan bruge AI.”

Se også et video-interview med Niels Rask her, filmet af Linkish.

Fakta om messen

FESPA-messen: Global Print Expo blev afholdt i sidste uge sammen med European Sign Expo. GRAKOM havde som sædvanligt arrangeret en medlemstur og afholdt en reception for branchen på selve messen. Som de forrige gange, kunne medlemmerne tage en elev gratis med. Næste års messe er i Amsterdam den 19.-22. marts.

Fakta om NS System

NS System i Frederikshavn har leveret tekstiltryk og broderi til erhverv, industri, foreninger og events i mere end 50 år og har 70 ansatte.

Læs også
PE Offset var taget afsted til FESPA-messen Global Print Expo for at snuse. Han vil tage afsted igen, når han næste gang overvejer at investere i nye maskiner.