Faldende eksport af tryksager i 3.kvartal
Figur 1. Eksporten af tryksager, Løbende priser, mio. kr.

En af faktorerne bag faldet i eksporten af tryksager skal findes i uroen, der opstod i 3. kvartal, om de nye vækstøkonomier - og i særdeleshed Kina. Uroen smittede blandt andet af på verdenshandlen, og ramte også den samlede danske eksport, som faldt med 3,2 pct. i 3. kvartal sammenlignet med 2. kvartal.
Stigende importI modsætning til eksporten fortsætter importen af tryksager den seneste tids stigningerne, således har importen været stigende siden 1. kvartal 2014 og er nu omkring 20 pct. større end niveauet fra dengang.
Stigningen sker efter et langvarigt fald i importen af tryksager fra 2010 frem til starten af 2014. Importen toppede derved i slutningen af 2009 med en import på godt og vel 255 mio. kr. om måneden, mens den i dag er på ca. 210 mio. kr. om måneden.
Figur 2. importen af tryksager, løbende priser, mio. kr.
Underskud på handelsbalancen for tryksagerSamlet medfører de seneste måneder med faldende eksport og stigende import, at Danmark hver måned importerer tryksager for ca. 30 mio. kr. mere end der bliver eksporteret for.
Figur 3. Handelsbalancen for tryksager, løbende priser, mio. kr.
Norge og Sverige står for over halvdelen af eksportenDe største importører af danskproducerede tryksager er først og fremmest vore nabolande. Norge aftog i perioden fra oktober 2014 til september 2015 35,5 pct. af tryksagseksporten, mens tallet for Sverige var 28,4 pct.
Hvad angår importen af udenlandske tryksager til Danmark, så tegner Tyskland sig for den største andel efterfulgt af Storbritannien og Sverige. Således står Tyskland for knap 25 pct. af hele tryksagseksporten til Danmark.
Tabel 1. top 10 over eksportører af tryksager til Danmark
Tabel 2. top 10 over importører af danske tryksager
