Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

EU-Kommissionen: TikTok overtræder Digital Services Act

EU-Kommissionen: TikTok overtræder Digital Services Act
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Mandag 02. juni 2025
TikTok lever ikke op til kravene i Digital Services Act, lyder det fra EU-Kommissionen. Virksomheden kritiseres bl.a. for manglende gennemsigtighed om annoncer, hvilket kan gøre det svært at opdage svindel og politisk manipulation. En bøde på 6 pct. af den globale omsætning kan blive konsekvensen.

TikTok opfylder ikke DigitalServices Act (DSA). Det har EU-Kommissionen for nylig informeret TikTok om i et brev, hvor man påpeger, at virksomheden ikke offentliggør sit annoncearkiv, så forskere og samfundet generelt kan opdage falske annoncer, svindelannoncer, trusselskampagner samt koordinerede informationsoperationer.

TikTok leverer hverken de nødvendige oplysninger om indholdet af annoncerne, om de brugere der er målrettet af annoncerne, eller hvem der har betalt for dem. Det skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

Når TikTok har haft mulighed for at forsvare sig, og hvis Kommissionen står fast på overtrædelsen, kan TikTok risikere en bøde på op til 6 pct. af virksomhedens årlige globale omsætning.

Baggrund

Den 19. februar 2024 åbnede Kommissionen en formel procedure for at vurdere, om TikTok muligvis har overtrådt Digital Services Act. Ud over gennemsigtighed i annoncering omfatter proceduren også de negative virkninger, der stammer fra designet af TikToks algoritmiske systemer (såsom kaninhul-effekter og adfærdsafhængighed), aldersbekræftelse, forpligtelsen til at sikre et højt niveau af privatliv, sikkerhed og beskyttelse for mindreårige samt dataadgang for forskere, skriver EU i pressemeddelelsen

Læs også
15 nye grafisk teknikere sendte sidste uge deres svendestykker på gaden – og niveauet var højt. To medaljer og en kammeratskabspris blev uddelt som anerkendelse af både fagligt og socialt engagement.
Politisk pres, bred kritik og øget fokus på konkurrenceevne har fået EU-Kommissionen til at droppe Green Claims-direktivet. GRAKOM mener det styrker små og mellemstore virksomheder uden at det går ud over miljøet.