Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

EU-aftale for tekstilaffald er vedtaget

EU-aftale for tekstilaffald er vedtaget Illustration genereret med AI (DALL·E, OpenAI)
Stephanie Violet Sørensen
Kommunikationskonsulent Stephanie Violet Sørensen
Onsdag 02. april 2025
Europa-Parlamentet og Ministerrådet har nu vedtaget aftalen, der markant udvider producentansvaret for tekstiler i hele EU. Målet er klart: En betydelig reduktion af tekstilaffald inden 2030. Som GRAKOM allerede varslede i februar, betyder aftalen bindende nationale mål og nye forpligtelser for producenter og brands.

EU skruer op for producentansvaret med deres nu vedtagede aftale, som baner vejen for en et udvidet producentansvar (EPR) for tekstiler i hele EU. Med klare mål om at nedbringe tekstilaffald væsentligt inden 2030, introduceres nu bindende nationale mål og nye forpligtelser for producenter og brands.

Det betyder, at alle virksomheder, der sælger, importerer eller producerer tekstil- og fodtøjsprodukter i EU – også danske – fremover skal dække omkostningerne til indsamling, sortering og genanvendelse af det affald, deres produkter skaber. Reglerne gælder uanset, om salget sker fysisk eller online.

Hvad betyder det for branchen?

De nye regler vil påvirke en lang række virksomheder indenfor tekstilbranchen med produkter som tøj, fodtøj, hatte, tilbehør mm. For GRAKOMs medlemmer betyder det, at der kommer nye forpligtelser – både økonomisk og praktisk – i forhold til finansiering af genanvendelse af tekstilaffald.

Som vi kender det fra emballageområdet, vil producenternes bidrag fremover afhænge af, hvordan tekstilprodukterne er designet. Jo bedre de er egnet til genbrug, lang levetid og genanvendelse, desto lavere bliver gebyret – et miljøgradueret bidrag.

Medlemslandene får samtidig mulighed for at justere bidraget ud fra produkternes holdbarhed. Det skal give klare incitamenter til at designe materialer, der kan bruges igen og igen – og dermed understøtte en cirkulær økonomi i stor skala.

GRAKOM holder øje med den nye ordning:

”GRAKOM vil fortsætte med at følge implementeringen tæt for at sikre, at de nye regler ikke bliver konkurrencehæmmende for danske virksomheder i forhold til deres udenlandske modparter. Vores klare mål er, at kravene bliver ensartede på tværs af EU, så vores medlemmer – danske virksomheder – ikke stilles ringere. Det er helt afgørende, at cirkulære løsninger fremmes – men det skal ske på fair vilkår," siger CEO i GRAKOM, Carina Christensen

Nedtællingen er i gang

Så snart aftalen er offentliggjort i EU-Tidende – forventeligt i november 2025 – begynder implementeringsperioden. Herfra har medlemslandene 20 måneder til at omsætte direktivet til national lovgivning.

Derudover skal et producentansvarssystem være fuldt på plads senest 30 måneder efter offentliggørelsen, men mikrovirksomheder har en forlænget frist på yderligere 12 måneder til at opfylde kravene.

Læs mere:

Deal on new EU rules to reduce textile and food waste | News | European Parliament

Læs også
En foreløbig aftale om at indføre et udvidet producentansvar for tekstiler skal reducere overproduktion af tekstiler. Aftalen vil betyde, at tekstilproducenter skal betale for at komme af med affaldet.
Certificeringen sikrer, at NS Systems tekstilprodukter lever op til strenge miljø- og sociale standarder – en indsats, der ifølge CEO Niels Rask styrker markedspositionen i en tid, hvor dokumentation af miljøansvar bliver stadig vigtigere.