Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Elpriserne er faldet i 2023

Elpriserne er faldet i 2023 Foto: Colourbox
Onsdag 17. maj 2023
Foreløbig har 2023 budt på væsentlig lavere elpriser end i 2022. Priserne er dog fortsat høje i en historisk sammenhæng. Meget tyder på, at det kommende efterår og vinter ikke vil byde på lige så høje priser som efteråret 2022, idet nogle exceptionelle omstændigheder gjorde sig gældende, viser en ny analyse fra GRAKOM.

I årets første fire måneder lå elpriserne i gennemsnit 35 pct. under gennemsnittet for de tilsvarende måneder af 2022. Samtidig har de gennemsnitlige priser foreløbigt været mere stabile gennem de første måneder af 2023 sammenlignet med 2022.

”Der er kommet mere ro på elmarkedet i 2023 efter et meget turbulent 2022, hvor elpriserne i perioder var ekstraordinært høje. Samtidig har markedet stabiliseret sig, så vi ikke har set lige så store prisudsving fra måned til måned”, siger Mads Lindegaard, cheføkonom i GRAKOM.

Trods prisfaldene ligger elpriserne dog fortsat på et højt niveau i en historisk sammenhæng. De første fire måneder af 2023 er således lidt over dobbelt så høje, som de var gennem de første måneder af 2021.

Figur 1 (1)

Fremadrettet tyder det på, at vi fortsat vil se et højt prisniveau, mens det er mindre sandsynligt, at priserne stiger til de usete højder, som august og september bød på sidste år.

”Efteråret 2022 var helt specielt. Der var en frygt for at de russiske gasleverancer ophørte og de europæiske gaslagre kun var begrænset fyldte. Oven i det komplicerede tørke brugen af vandkraft samt køling af franske atomkraftværker, mens andre værker var under vedligehold. Det blev så yderligere kombineret med, at august også var vindfattig. Alt i alt nogle helt specielle omstændigheder, der alle fandt sted samtidig. Det er dermed mindre sandsynligt, at et lignende scenarie gentager sig i år.” siger Mads Lindegaard.

Se analysen om elpriserne her

Læs også
Lærlingene på grafisk teknikeruddannelsen hos TECHCOLLEGE har netop været rundt på en række virksomhedsbesøg. "Det er vigtigt, at lærlingene kommer ud og indsnuser den knowhow, der er i virksomhederne," siger virksomhedskonsullent Carsten Kristiansen.