Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Dyrt for bureauer at byde ind på offentlige opgaver

Michael Brochmann
Markedschef Michael Brochmann
Onsdag 30. august 2017
Det kan være dyrt for virksomheder at byde ind på at få opgaver for det offentlige. Især for reklamebureauerne er det en tung økonomisk byrde, viser en ny undersøgelse.

Når det offentlige udbyder opgaver, bliver virksomheder, der byrder ind på opgaverne, pålagt en betydelig byrde for at kunne afgive tilbud. Omfanget af disse byrder varierer en del fra branche til branche. En netop offentliggjort undersøgelse fra COPS viser, at reklamebureauerne har de højeste transaktionsomkostninger ved afgivelse af tilbud sammenlignet med syv andre brancher.

I kategorien vidensrådgivning, hvor reklamebureauerne hører til, udgør transaktionsomkostningerne i gennemsnit mere end 9 % af kontraktværdien, mens sundhed/ældrepleje ligger på under 1%. Jo mindre virksomheden er desto større transaktionsomkostninger.

Transaktionsomkostningerne opgøres ved de omkostninger der er ved gennemlæsning af udbudsmateriale, tilbudsskrivning, spørgsmål & svar, dialog med ordregiver og kontraktskrivning. For bureauerne udgør fasen med udarbejdelse af tilbud hele 59 % af transaktionsomkostningerne.

Udover de højeste transaktionsomkostninger på tværs af brancher, er bureauerne også mindst tilfredse med kvaliteten af udbudsmaterialet. De har også sværest ved at fastsætte prisen og omfanget på opgavens løsning.

Mange opgiver at byde ind på offentlige opgaver
Udfordringerne ved at afgive tilbud på offentlige opgaver er også en del af forklaringen på, at mange virksomheder helt opgiver at byde på offentlige opgaver.

Opgaverne er for store og komplekse, usikkerheden er for stor i forhold til, om man vinder opgaven, og udgifterne til at afgive tilbud afskrækker mange virksomheder fra at byde.

Grakom: Mindre bureauer knækker halsen
»Undersøgelsen bekræfter kun det, vi hører fra vores medlemmer,« siger chefen for Grakoms medlemsafdeling, Michael Brochmann.
»Kravene til at byde ind på design og kreative opgaver er for høje og for komplekse. Specielt de mindre virksomheder bruger uforholdsmæssigt mange ressourcer på afgivelse af tilbud og udarbejdelse af kreative oplæg, hvor det så ofte ender med, at en konkurrent løber med opgaven.«

Michael Brochmann foreslår, at der sættes begrænsninger på, hvor mange, der inviteres til at afgive tilbud. Der bør også være mindre strenge krav til, hvor færdigt materiale der skal leveres i forbindelse med udbud, hvis det står til Grakom.

»Undersøgelsen fra COPS viser, at det er helt ude i skoven at bruge næsten 10 % af kontraktsummen på at byde ind. Man kan godt regne ud, at der skal ikke tabes mange opgaver til det offentlige, før det knækker et mindre bureau. Og det er synd og skam, da denne kategori af bureauer har meget at byde på,« slutter Michael Brochmann.

Hele rapporten kan læses her
Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.