Indtast din mail og få en mail med et link til nulstilling af adgangskode
Søg
Log Ind
Direct mail-markedet stabiliserer sig i Europa
Fredag 11. november 2016
195 mia. print fordelt på 18,5 milliarder mailings, det var hvad der i 2015 blev produceret på direct mail-markedet i Europa. Et marked, der efter flere års fald ser ud til at have nået et vendepunkt, så værdien forventes at stige de kommende år til 4,9 mia. EUR i 2021.
[fact]Download og læs rapporten her (kræver login)[/fact]Det fremgår af Smithers Piras rapport European Direct Mail Printing Market 2016, som blev præsenteret på et seminar i sidste uge for mere end 40 branchefolk arrangeret af Intergraf og FEPE.
Tallene kommer ikke bag på Stefan Johannsen, der er indehaver af Reklamehuset i Sønderborg. ”I Danmark er virksomhederne nu endelig ved at indse, at de skal gemme de data, de har om kunderne, fordi det har en enorm værdi. Danmark har ellers længe haltet bagud på det punkt, men nu er mange ved at få øjnene op for de muligheder, der er for at sende direct mail,” siger han.
Mængderne af direct mails fortsætter dog med at falde på europæisk plan. Men med langt bedre tilgængelighed og brug af data er direct mails blev mere målrettede og hermed er effekten blevet større. Samtidig er mulighederne for at producere direct mails både billigere og mere kreativt øget de senere år. I mange lande er det desuden muligt at opnå gode rabatter på distributionen.
Det betyder dog ikke at dette område ikke er udfordret, og der er store nationale forskelle på udbredelsen af direct mailings. Og her spiller portopriserne en meget væsentlig rolle. Danmark indtager en meget lidt flatterende andenplads i Europa for prisen på at sende et standardbrev. I Sverige koster det under en tredjedel. Portostigningerne i Danmark har rundet 240 procent på ni år, når inflationen er fraregnet.
Det har betydet, at mængderne af direct mailings er faldet i Danmark med 11,4 % de seneste fire år.
Direct mail er udfordret på andet end portoprisen
På den efterfølgende workshop kom det da også frem, at direct mail markedet har en række udfordringer, som der skal arbejdes med, for at det bliver en væsentlig del af kundernes marketingmix også fremover.
Blandt andet kræver det uddannelse af beslutningstagerne på bureauer og marketingafdelinger, da hovedparten af disse har en alder, der gør at slet ikke tænker direct mail og tryksager som en mulighed. De er udelukkende fokuseret på digitale løsninger, og det er en stor fejl, mener Stefan Johannsen fra Reklamehuset:
”Folk synes ikke længere, at emails og nyhedsbreve er spændende. Vi får så meget i vores indbakke hver dag, så emailmarketing har ikke længere samme effekt. Direct mail har pludselig den effekt i en tid, hvor folk sjældent får noget i deres postkasse, at der ligger noget, der er til dig. Det er folk meget åbne over for, at derfor har det stor effekt.”
En anden udfordring er det image, trykt materiale har på miljøområdet, hvor kampen for at overbevise modtagerne om, at det ikke er en miljøkatastrofe at modtage en tryksag stadig skal kæmpes.
Lys fremtid for direct mail Men ser man udover de udfordringer, er fremtiden for direct mail lys, mener Stefan Johannsen: ”Teknologien gør det nu muligt at koble det fysiske med det digitale og lave cross media. Det virker rigtig godt, hvis folk går ind via en personlig URL og bliver mødt af et personligt universers, hvor der er mulighed for at konfigurere det personlige tilbud,” lyder det fra Stefan Johannsen.
Ink jet teknologien gør, at det i fremtiden bliver muligt at producere endnu mere kreative løsninger til en fornuftig produktionspris.
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.