Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

’Digitalisering er vejen frem – også for den grafiske branche’

Mandag 20. februar 2017
Brian Mikkelsen er klar over, at den grafiske branche er presset af både digitalisering og faldende efterspørgsel efter trykte produkter. Men som ny erhvervsminister opfordrer han til, at virksomhederne kommer på fornavn med digitaliseringen i stedet for at bande over den.



Du har sagt, at du vil forkæle erhvervslivet. Hvordan vil du gøre det?
Jeg synes, den vigtigste dagsorden, vi har lige nu, er at sørge for, at virksomhederne får nogle bedre vilkår. For det er dem, der finansierer hele vores velfærdssamfund. Den velstand, vi har, kommer jo af, at der er nogle virksomheder, der har det godt. Så når jeg siger, at jeg vil forkæle virksomhederne, så er det både i forhold til deres rammevilkår, altså at vi sætter skatter og afgifter ned, og i forhold til, at det skal være lettere at drive virksomhed.

I en spørgeskemaundersøgelse, vi har sendt ud til Grakoms medlemsvirksomheder, tror kun 15 pct. på, at regeringens vækstpolitik kan være med til at give dem vækst. Hvad tænker du om det?
Jeg tænker ’vent og se’. For hele min dagsorden handler om iværksætteri og om at give bedre vilkår for virksomhederne. Vi skal have bedre finansiering til virksomhederne, så de kan få noget bedre likviditet. Der kommer jeg med et konkret udspil senere i år. Lad os bare tage hele digitaliseringsdagsordenen, der kan betyde rigtig meget for virksomhederne. Hvis vi virkelig får implementeret den i et samspil mellem den offentlige og den private sektor. Vi vil have en vækst på 80 milliarder kroner frem til 2025. Det betyder, at vi virkelig skal op og stå på pedalerne, for det kommer ikke af sig selv. Det kræver en vækstplan, hvor vi kigger på en masse ting. Skattestruktur og større udbud af arbejdskraft og mere digitalisering.

Hvad betyder det helt konkret?
Udviklingen går langt hurtigere, end mange regner med. Inden for Grakoms brancher tror jeg også, det handler om at omfavne udviklingen og se de muligheder, den giver. Hvis ikke vi gør det, så mister vi arbejdspladser i Danmark. Hvis ikke vi bliver endnu mere automatiserede og digitaliserede herhjemme, så ryger der bare endnu flere arbejdspladser til udlandet. Så derfor handler det om at få videreuddannet medarbejderne og så vidt muligt tage teknologien til sig. Det handler også om, at vi får ændret mindsettet hos virksomhederne, så de tør investere endnu mere i de her ting.

Hvordan ser du på den grafiske branches muligheder i Danmark i 2017?
Det er klart, at den grafiske branche er presset af både digitalisering, faldende efterspørgsel og lavere lønninger fra Østeuropa. Men der er også grund til optimisme i forhold til en del andre brancher, der baserer sig mere på manuelt arbejde. Jeg har selv besøgt et par af virksomhederne i den grafiske branche, og de er meget omstillingsparate og hamrende dygtige. De tager gerne de nye teknologier til sig. Der har fx slagterierne det jo langt sværere, fordi det er meget manuelt arbejde. Jeg tror stadig, der vil være en efterspørgsel på grafiske kvalitetsprodukter i fremtiden, og der skal virksomhederne herhjemme bruge den teknologiske fordel, de har i forhold til eksempelvis Østeuropa. Vi kan gøre os mere effektive end dem, og så kan vi sørge for, at det bliver billigere, end det er i dag, at producere i Danmark. Det vil jeg gøre ved at sænke skatter og afgifter for virksomhederne.

Hvad vil du gøre for at lette mængden af administrative byrder for virksomhederne?
Vi vil fjerne administrative byrder for seks milliarder kroner frem til 2025. Da jeg sidste gang var erhvervsminister, fik vi ret stor succes med at få fjernet mange af de her byrder, fordi vi havde et konkret mål. Det, jeg vil gøre nu, er at lægge nogle konkrete mål for, hvor meget vi skal fjerne. Ikke bare overordnet, men også på brancheniveau. Vi skal fx se på, hvordan tingene kan gøres nemmere for den grafiske branche. Derudover vil jeg prioritere konkurrenceudsættelse, altså at offentlige opgaver bliver lagt ud til fri konkurrence blandt private virksomheder. Der skal genindføres en regel om, at der skal være et antal procent af opgaverne, der bliver konkurrenceudsat, for det giver plads til private virksomheder, som så kan gå ind og overtage de konkrete opgaver.

Den tidligere regering havde planer om at søsætte et kreativt vækstteam, hvor repræsentanter for de kreative brancher kunne komme med deres bud på forbedrede rammevilkår. Ligger det også i dine planer?
Der er allerede nedsat to vækstteams. Det ene, det digitale vækstteam, kommer med sine anbefalinger til mig allerede her den 4. april. De har nogle sindssygt spændende anbefalinger, så det glæder jeg mig meget til. Derudover har jeg selv tænkt mig at nedsætte et par vækstteams, som jeg vil offentliggøre snart.

Du har tidligere talt for en liberalisering af planloven på skilteområdet. Er det stadig et indsatsområde for dig?
Ja, det er det. Jeg har haft møde med transportministeren og miljø- og fødevareministeren om det, og vi kommer med et udspil snart, hvor vi vil gennemføre en relativt stor liberalisering på området. Det er en efterfølger på planloven. Min holdning er helt klart, at det skal være lettere at gøre opmærksom på de muligheder, der er ude i landet. Om det er virksomheder eller attraktioner, så skal det være lovligt at sætte et skilt op.

Enkelte medlemmer peger i vores undersøgelse på, at postloven burde blive moderniseret. Er det en sag, der er på dit bord?
Det er i hvert fald noget, jeg gerne vil kigge på. Jeg er klart af den opfattelse, at PostNord har en konkurrencefordel, og det er ikke hensigtsmæssigt.

Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.