Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Det er på tide med en postreform

Tirsdag 29. marts 2016
Nedenstående debatindlæg blev bragt i Børsen d. 25. marts 2016.

Prisstigningen på et A-brev til 19 kr. udløste nærmest en shitstorm mod Post Danmark. Et symptom på arrogance og inkompetence i offentligt monopol. Det tror jeg, mange danskere tænker. Men virkeligheden er en helt anden: Postforretning kan umuligt løbe rundt med faldende postmængder og høj service. Tiden er inde til en reform af postloven.

Jeg ved, at en del trykkerier forbander Post Danmarks priser. Men i virkeligheden har vi en af verdens mest veldrevne postvirksomheder. Man kan regne med, at posten kommer ud – som regel også til tiden. Men priserne er håbløse. Det er billigere at sende et brev eller en tryksag fra Hamburg til Horsens end fra Horsens Vest til Horsens Øst, og det er billigere fra Krakow til København end fra København S til København K. Også selvom det hele deles ud af det samme postbud i rød jakke. Når post er billigere fra Tyskland og Polen, så er det oplagt også at producere og trykke i Tyskland og Polen. Det er statsautoriseret molboarbejde, der er skidt både for Post Danmark og for dansk industri.

Digitalisering er skyld i prisstigningerne

Det er nemt at give Post Danmark skylden for en ond spiral: Når priserne stiger, så falder postmængderne og så stiger priserne igen for at få balance i økonomien. Men i virkeligheden er der andre årsager.

Intet land i Europa er så langt som Danmark i digitalisering af kommunikationen, og den offentlige sektor er gået forrest. Det er et granatchok for postdistributionen. Dertil kommer, at vi har lagt gift ud for erhvervspost med Robinsonlisten og med "Nej tak til reklamer". Man skal ikke nødvendigvis begræde, at kommunikation bliver digital, men omvendt skal man heller ikke klage over konsekvenserne. For det første fører det til mere digital kommunikation – både fra det offentlige og fra virksomheder, der finder veje til reklamer og kundekommunikation på nettet, på sociale medier og via mails. For det andet fører det til faldende postmængde til skade for postdistributionen. Det er ikke Post Danmarks skyld, men de står med aben og præsenterer prisstigninger og serviceforringelser.

Vi behøver Post Danmark

Det er fristende at sige "drop befordringspligten, luk Post Danmark, og lad det fri marked råde". Men så kommer der kun post ud, hvor det er en god forretning. Slut med post på små øer og i landdistrikterne. Uden befordringspligt har ingen nemlig pligt til at dele post ud i hele landet til samme pris. Et brev fra København S til København K koster sikkert igen "kun" 10 kr. Men brevet fra Samsø til København koster måske 100 kr. - og er en uge undervejs.

Selvom meget er blevet digitaliseret, er Danmark ikke klar til at droppe lige adgang til post i hele landet. Mange steder er man fortsat afhængig af landsdækkende distribution. Med det aktuelle politiske fokus på udkantsdanmark er det utænkeligt, at V, DF og S vil afskaffe befordringspligten. Så løsningerne skal findes andre steder.

Post et par gange om ugen

Post Danmark skal tillades at tilpasse servicen til de faktiske postmængder. Danskerne sender i gennemsnit kun 1,5 A-brev årligt og har reelt ikke brug for daglig post. Virksomhederne har primært brug for leveringssikkerhed og lave priser. Vi kan helt droppe befordringspligten på A-brevet. Så får vi post et par gange om ugen, når det passer med uddeling af erhvervsprodukter, herunder både reklamer og pakker.

Erhvervsposten er den tunge del af postmængden, der skal få hele økonomien i postdistributionen til at løbe rundt. Det er derfor afgørende, at der er gode vilkår for erhvervspost – ikke bare sendt fra Hamburg og Krakow, men også fra Danmark. Der er i dag i princippet fri konkurrence på erhvervspost, men konkurrencen kan styrkes yderligere. Alle distributører bør i lighed med Post Danmark kunne tilbyde momsfri erhvervsprodukter, så der bliver reel fri konkurrence. Det kræver, at flere virksomheder kan påtage sig en befordringspligt. Omvendt bør Post Danmark kunne tilbyde erhvervsprodukter i fri konkurrence. Styrket konkurrence holder priserne nede, og det er forudsætningen for en tilstrækkelig brevmængde, så postdistribution kan være en sund forretning.

Øget konkurrence og reduceret service, men fastholdelse af befordringspligten er den nødvendige løsning her og nu. Det er ikke en permanent løsning, men tiden er ikke inde til allerede nu at afskaffe befordringspligten.

Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.