Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Designeliten er på vej

Onsdag 20. september 2017
Selvom de tilbringer deres arbejdsliv bag computerskærme, hjælper det alligevel at se hinanden i øjnene, når man skal samle nogle af verdens bedste digitale designere i København. Udkom tog med Design Matters til London.

Designeliten er på vej

Det er en af de ture, der gør Design Matters mulig, siger den ene af de to arrangører, Michael Christiansen. Sammen med Ingrid Haug tog han morgenflyet til London, og lige nu går de to gennem en mindre gyde i det centrale London.

»Hernede for enden ligger et af verdens førende designbureauer, IDEO. Der skal vi op og tale med Karoline Kirchhübel, der skal holde en workshop på Design Matters. Mere konkret skal vi tale med hende om et koncept, de har udviklet, der kaldes cirkulært design.«

De to bliver mødt i receptionen af den smilende designer, som de indtil for nylig troede var brite.

»Men jeg er faktisk dansker. Jeg har bare arbejdet herovre i mange år,« siger Karoline Kirchhübel.

Ved et bord nær receptionen sætter de tre danskere sig for at tale om den forestående konference, men inden da har Karoline Kirchhübel tid til at svare på, hvad der forstås ved cirkulært design.
Cirkulært design er fremtiden»Det er et nyt område, der baserer sig på cirkulær økonomi. Så det handler om deleøkonomi og om at genanvende ressourcer. Vi er meget optaget af, hvordan design kan accelerere den bevægelse. Målet er, at alt, hvad vi bruger, skal kunne genanvendes, så vi ikke løber tør for ressourcer,« forklarer hun med ivrige håndbevægelser.

»For os som designere handler det om at få den cirkulære tanke ind i vores design. Det gælder materialevalg, og så handler det om, at produkter designes på en måde, så de ikke skal smides væk efter endt brug, men kan repareres og genanvendes. Man kan se det med biler i de her år. Flere begynder at overveje, om de har brug for at eje en bil eller blot for at køre i en fra tid til anden. Det ændrer den måde, designere af biler skal tænke på. De skal tænke mindre i at designe en bil og mere i at designe mobilitet, så folk kan komme fra a til b.«

Efter en kort snak om IDEOs arbejde siger Michael Christiansen.

»Vi får rigtig mange forespørgsler til din workshop. Folk vil virkelig gerne høre om jeres koncept om cirkulært design. Så vi tænkte egentlig på – hvis den opmærksomhed varer ved – om du kunne have lyst til at tale på hovedscenen til konferencen?«

»Det kan vi godt finde ud af,« svarer designeren, der normalt går under navnet Karoline K.

På spørgsmålet om hvorfor hun stiller op på en relativt nystartet konference som Design Matters, er hun heller ikke i tvivl om svaret.

»Jeg elsker at tale om cirkulært design, så jeg kunne ikke sige nej. Derudover er det en fantastisk måde at komme hjem og se, hvad der foregår i den danske designverden. Jeg synes, der sker rigtig mange spændende ting i Danmark, som måske ikke får den opmærksomhed, de fortjener.«
50 pct. udlændingeDet er tredje år i træk, Design Matters finder sted. Konferencen startede som en ide om at bringe digitale designere fra hele verden sammen i København. Vel at mærke de bedste og mest kreative i verden.

”Vi synes, der manglede en konference med fokus på digitalt design, og hvor emnerne kunne være rigtig designnørdede,« siger Ingrid Haug.

For at sikre at gæsterne får de bedste og mest spændende oplæg, har arrangørerne nedsat en komite, der er med til at bestemme, hvilke emner der skal tages op på konferencen.

Allerede fra første år lykkedes det at få designere fra nogle af verdens mest populære virksomheder til at stille op – og publikum fulgte trop. I år ventes et deltagerantal på omkring 500.

»Jeg vil skyde på, at cirka halvdelen er udlændinge, der kommer til København for at deltage i Design Matters,« siger Michael Christiansen.
På visit hos BBCEfter en kort frokost går Ingrid Haug og Michael Christiansen ind ad de roterende døre i en af Londons mest berømte bygninger, BBC’s hovedkvarter kaldet Broadcasting House. Her bliver de mødt af David Bailey, der er BBC’s creative director. Han har ansvaret for user experience og design, og han sidder i Design Matters’ komite, hvilket han fortæller om på vej til et af BBC’s mødelokaler.

»Selvom Design Matters var rigtig gode de første år, så tror jeg, de ledte efter input udefra. Så der sidder jeg sammen med folk fra Instagram, Mailchimp, Microsoft og Slack. Vi mødtes i New York og lavede en workshop, hvilket var fantastisk. Vi bragte alle sammen forskellige ideer til bordet. Jeg er meget optaget af dialogbaseret brugeroplevelse på nettet, som er en stor ting for os på BBC lige nu. Så kom vi også på ideen om at tale om mislykkede projekter. Vi tænkte, at vi alle sammen kunne lære meget af at tale om vores egne fejltagelser gennem årene som designere. De ting, vi har lært af vores fejltagelser, er faktisk meget positive.«

Derfor er et af emnerne ved årets Design Matters blevet netop ’embrace failure’ – altså at omfavne sine fejltagelser.

David Bailey siger, at nutidens muligheder stiller store krav til digitale designere.

»Jeg ser det lidt som om, vi alle sammen er ude på det store hav nu. Og jeg tror, folk skal forestille sig, at fastlandet ikke findes længere. Derfor gør vi klogest i alle sammen at lære at svømme. Forstået på den måde at den digitale udvikling har vendt op og ned på alting – også inden for design – og vi bliver nødt til at forholde os til, at det er den nye virkelighed. Så at være omstillingsparat og lytte til brugernes behov er altafgørende for en designer i dag. Sådan har det selvfølgelig altid været, men jeg tror, det digitale giver så mange muligheder, at det tvinger os til konstant at tænke anderledes. Og det er godt.«

David Bailey talte på sidste års Design Matters om fremtiden for BBC’s global experience. Han er ikke i tvivl om, at design i dag spiller en vigtigere rolle end nogensinde før.

»Førhen var design måske prikken over i’et, men nu løber design gennem hele produktets DNA. Softwaren, fysiske genstande, brugeroplevelsen. Man sætter mennesker først i hele udformningen og ser på, hvordan de bruger designet,« slutter David Bailey, inden han indleder mødet med Ingrid Haug og Michael Christiansen om årets Design Matters.
Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.