Den grafiske verden mødtes til Print Matters for the Future i Portugal
Grafiske brancheforeninger fra hele verden mødtes i uge 23 i Portugal til konferencen Print Matters for the Future. Konferencen var arrangeret af World Print and Communication Forum (WPCF) og Intergraf for at sætte fokus på branchens fremtid, den nyeste teknologiske udvikling, analyser samt den økonomiske situation på de forskellige markeder i verden. Grakom var repræsenteret af formand, næstformand og direktør.
50 deltagere fra 23 forskellige lande var i sidste uge draget til Portugal for at deltage i anden udgave af Print Matters for the Future-konferencen.
Blandt talerne var den tidligere portugisiske økonomiminister, professor Augusto Mateus, der fortalte om sit syn på genindustrialisering af Europa og den seneste økonomiske udvikling i hans land. De digitale trykteknikker blev holdt op mod de traditionelle af Jacques Claude fra Gutenberg Networks i Frankrig, mens Sousa Ribeiro fra Sistrade gav et oplæg om den praktiske anvendelse af digitale marketingsløsninger. Det hele blev sat ind i en større sammenhæng af Sean Smyth fra Smithers Pira, der gav det store overblik over tidens grafiske markeder.
Derudover var e-bøger på programmet. Olivier Braet fra det frie universitet i Bruxelles (VUB) fremlagde resultaterne af en ny undersøgelse af, hvor meget forbrugerne er villige til at betale for e-bøger. Konklusionen er, at en pris på mellem syv og ti euro er den helt rigtige, ligesom der også er interesse blandt forbrugerne for at købe både den fysiske og den digitale bog sammen som en pakkeløsning. Undersøgelsen viste også, at der vil være interesse for den fysiske bog mange år endnu, men at der skal findes de helt rette priser, hvis både bøger og e-bøger skal eksistere side om side på en måde, der giver mening for forbrugerne og samtidig sikrer overskud til producenterne.
Mulighederne ved at udvikle sig i et foranderligt marked blev konkretiseret af Emanuele Bandecchi fra Rotolito Lombarda i Italien. Han fortalte, hvordan de som et familieselskab havde taget deres medarbejdere på en rejse fra traditionel grafisk virksomhed til digitaltryk for at følge udviklingen.
[fact] The World Print & Communication Forum (WPCF) er en samling af verdens største grafiske organisationer. WPCF’s formål er skabe en samlet global platform for branchen og afholde konferencer, der analyserer markedets udvikling og forretningsmuligheder.[/fact]
[fact]Intergraf repræsenterer 22 nationale grafiske brancheforeninger i 20 europæiske lande. Intergrafs hovedopgave er at varetage den grafiske industri samt beslægtede industriers interesser på europæisk plan samt at styrke branchens konkurrenceevne gennem lobbyisme, oplysning og netværksarbejde.[/fact]
Konferencens internationale karakter blev understreget af oplæg fra Kina, Brasilien og Korea. Yang Bin fra Printing Technology Association of China gav et overblik over det kinesiske marked, mens Fabio Arruda Mortara fra ABIGRAF præsenterede det brasilianske.
World Print Congres, som vil finde sted i WPCF-regi i Seoul den 30. August til 2. september næste år, blev præsenteret af Peter Park fra den koreanske brancheforening.
Beatrice Klose, generalsekretær, Intergraf, opfordrede til øget fællesskab, hvis branchen skal have fuldt udbytte af de økonomisk mere gunstige tider.
- Efterhånden som den globale økonomi får det bedre, er det vigtigere for den grafiske branche at samle sig end nogensinde før. Branchen skal udveksle viden og stå samlet over for den både udfordrende og spændende fremtid. Vi er stærkere som en samlet branche. Vi kan lære af hinandens kulturer, arbejdsmetoder og teknologier og dermed holde den grafiske branche forrest i et stadig mere forskelligartet medielandskab, lød det bl.a. fra generalsekretæren.
Konferencen blev ledet af formanden for WPCF, Michael Makin, og Intergrafs formand, Francesc Hostench. Som arrangør stod den portugisiske grafiske brancheforening, APIGRAF. Konferencen var åben for alle WPCF- og Intergrafmedlemsforeninger.
