Indtast din mail og få en mail med et link til nulstilling af adgangskode
Søg
Log Ind
Danske trykkerier er blandt EU’s mest pessimistiske
Onsdag 02. november 2016
Tal fra Europa-Kommissionen viser, at erhvervstilliden blandt de danske trykkerier er den fjerde laveste i EU. I Danmark er erhvervstilliden i oktober på -19, mens gennemsnittet i EU er -6. De mest negative i EU er trykkerierne i Luxembourg.
Kun fem ud af 27 EU-lande (1) har i oktober en positiv erhvervstillid blandt trykkerierne.
Erhvervstilliden er en sammenvejning af forventet produktion, vurderet ordrebeholdning og vurderede færdigvarelagre. Nettotallet udtrykker forskellen mellem de procentvise andele af virksomheder - vægtet efter beskæftigelse - der har angivet hhv. positiv og negativ tillid.
Et positivt nettotal viser altså en overvægt af virksomheder, som har en positiv erhvervstillid vægtet efter beskæftigelse.
De fem lande med positiv erhvervstillid er Grækenland, Bulgarien, Slovakiet, Estland og Tjekkiet.
Grækenland har de mest positive trykkerier med en erhvervstillid på 24. Dette tal skal dog tolkes varsomt. Dels hersker der tvivl om datakvaliteten af deres tal, da de er enormt volatile. Dels stammer optimismen fra et måske overvurderet håb om stigende produktion, som indtil videre ikke ser ud til at være slået igennem for alvor.
Der hersker en klar tendens til, at de vest- og centraleuropæiske trykkerier generelt har de laveste tillidsindikatorer.
Udviklingen i erhvervstilliden i danmark Trykkeriernes erhvervstillid falder i oktober til -19 fra -18 i september.
Erhvervstilliden trækkes ned af ordrebeholdningen, der anses som værende utilstrækkelig. Indikatoren lyder på -25, hvilket er en forbedring i forhold til de foregående måneder.
Samtidig vurderes færdigvarelagrene til at være for store. Her er indikatoren på 39, hvilket er klart over gennemsnittet for i år (ÅTD) på 12. I modsætning til de øvrige indikatorer så skal et positivt tal for færdigvarelagrene opfattes som værende negativt – altså at lagrene er for store.
I forhold til produktionen, så har produktionsforventningerne været svagt positive de sidste tre måneder. Produktionsforventningerne svinger meget, og ligesom med de øvrige tal er det vigtigt at fokusere på tendensen. Her har produktionsforventningerne kun været positive i tre ud af ti måneder. Positive produktionsforventninger kan ligeledes udtrykke, at man går fra en meget lav produktion i virksomheden til en mindre lav produktion. Dermed bliver forventningen til produktionen besvaret med stigning på spørgeskemaet, og det resulterer altså i en positiv indikatorværdi.
(1) Irland indgår ikke i opgørelsen, da der ikke er tal for landet.
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.