Corona-krisen påvirker branchen – men ikke så hårdt endnu

Corona-krisen påvirker branchen – men ikke så hårdt endnu Coronavirussen har sat sit præg på den grafiske branche de seneste par dage. Indtil videre med annullering af ordrer og forholdsregler med personale. Det er på et plan, der kan håndteres lige nu, men det kan godt risikere at blive værre.
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Mandag 09. marts 2020
Corona-krisen påvirker branchen – men ikke så hårdt endnu

Coronavirussen har sat sit præg på den grafiske branche de seneste par dage. Indtil videre med annullering af ordrer og forholdsregler med personale. Det er på et plan, der kan håndteres lige nu, men det kan godt risikere at blive værre.

Den meget omtalte Corona-virus er nu ikke længere bare noget, der sker for andre. Adskillige messer, udstillinger og konferencer er – eller vil blive – udskudt eller ligefrem aflyst. Således blev også GRAKOM-Dagen aflyst i fredags.

Det har selvfølgelig nogle påvirkninger i kommunikationsbranchen både for leverandører og kunder. Men det er endnu på et plan, der kan håndteres. Det siger fem GRAKOM-medlemmer, som redaktionen har kontaktet, efter at statsministeren i fredags meldte ud, at myndighederne nu frarådede forsamlinger over 1000 personer.

Udmeldingerne er indtil videre, at Corona-krisen har haft en effekt, men at det ikke er så slemt. I hvert fald ikke endnu.

Hak i tuden

Hos Sign Service, der er underleverandør til den grafiske branche, forventer man helt klart, at Corona-krisen vil gå ud over omsætningen.

”Det påvirker vores kunder, for i takt med, at messer og udstillinger bliver aflyst, skal de ikke bruge udstillingsmateriale. Jeg regner med, at vores omsætning får et hak i tuden, men jeg har ikke overblik over, hvor meget det har påvirket indtil nu. Men det kan godt gå hen og blive, så det kan mærkes,” siger Benny Eriksen.

Han forventer dog ikke, at det bliver så slemt, at man kommer ud i at skulle afskedige medarbejdere.

Corona havde dog også haft en effekt på Euroshop-udstillingen i Düsseldorf, som er den største udstilling i Europa inden for butiksindretning. Den fandt sted i sidste uge og her oplevede Benny Eriksen, at der var færre besøgende ligesom, at alle de steder, hvor der skulle have været kinesiske udstillere, var der tomme stande.

”Jeg tror det bliver slemt”

Hos Werks Grafiske Hus måtte man i sidste uge stoppe trykning af to kataloger på baggrund af Corona-krisen. Men Allan Werk tror ikke, at det bliver ved det.

”Jeg tør ikke sige, hvor slemt, det bliver, men jeg tror det bliver slemt,” siger han.

Werks Grafiske Hus er leverandør til underholdningsindustrien, spillesteder, restauranter m.m., der nemt kan blive de næste, der bliver ramt efter at en stor del af flyindustrien og turismen er blevet ramt.

”Vi trykker bl.a. plakater, flyers, menukort til diskoteker og dansesteder, og her er jeg bange for, at vi kommer til at blive ramt på produktionen i den nærmeste fremtid,” siger Allan Werk.

Gør ikke ondt for alvor

Også hos Dystan & Rosenberg oplyser direktør Palle Odgaard, at Corona har betydet et stop af produktionen.

”Vi har måttet stoppe produktionen af en del messemateriale, fordi messer og udstillinger bliver aflyst. Og kunderne er fortvivlet over, at de ikke kan bruge det, de allerede har fået produceret. Så vi kan godt mærke det, men det gør ikke ondt for alvor,” siger Palle Odgaard og tilføjer, at det meste af det, der bliver produceret, ikke er påvirket af Corona-krisen.

”Men,” siger han, ”hvis vi får italienske tilstande, hvor skoler lukker, så forældrene bliver nødt til at blive hjemme, så er der risiko for, at det går det hele i stå. Vi følger udviklingen med bekymring. For hvis Corona krisen gør ondt på vores kunder, kommer det uundgåeligt også til at gøre ondt på os efterfølgende,” siger Palle Odgaard.

I gang med beredskab

Hos Mediegruppen har man ikke kunnet mærke det på igangværende ordrer, men det har kunnet mærkes på new bizz.

”Vi vil gerne sælge sundhedskommunikation, og vi oplever hos nogle kommuner, at de slet ikke har tid til at tale om strategisk kommunikation, men har travlt med at slukke brande og få styr på beredskabet,” siger adm. direktør Jacob Ejs.

Mediegruppen har også gang i at kigge på eget beredskab, hvis det bliver nødvendigt at isolere medarbejderne. Fra Jacob Ejs lyder det:

”Vi kigger på, hvordan medarbejderne kan arbejde hjemmefra og stadig være i forbindelse med hinanden.”

Forbud mod rejser

Hos Prodir har man fået at vide fra hovedkontoret i Schweiz, at medarbejderne i de forskellige lande ikke må rejse ud af landet.

”Vores hovedkontor tager sine forholdsregler, bl.a. er vi blevet bedt om at blive inden for landet, så der er ingen forretningsrejser for øjeblikket ud af landet, men vi må gerne besøge kunder i vores eget land,” siger sales manager Patrick Hofmann og tilføjer, at de italienske ansatte på hovedkontoret er blevet bedt om at blive hjemme, så vidt det er muligt.

Corona kan også give uventede ordrer

Det er uundgåeligt, at det, der betyder nedgang for nogle, giver en fordel for andre. Og Prodir i Danmark har da også fået en forespørgsel fra en potentiel kunde.

”Vi har indtil videre fået en forespørgsel fra en kunde, der normalt køber kuglepenne, der er produceret i Kina, men nu vil købe vores kuglepenne, der er produceret i Schweiz,” siger Patrick Hoffmann.

Hos Sign Service fortæller Benny Eriksen, at man også overvejer europæiske alternativer til de produkter, de plejer at købe ind i Kina:

”Vi er i tæt dialog med råvareleverandører for at sikre de produkter, der kommer fra Kina. Det er f.eks. lysdioder og tråd til tekstiler. De kan levere indtil videre, men løber nok tør inden for den næste måneds tid. Derfor har vi også taget kontakt til europæiske leverandører, men det er vi ikke de eneste, der har,” siger Benny Eriksen.

Han fortæller, at Sign Service køber stort ind for øjeblikket, så man ikke løber tør for produkter lige med det samme, men hvis krisen trækker ud, kan det blive et større problem.

Læs også
FINAT rapporterede en 15 pct. vækst i det europæiske etiketmarked i 2024, mens Smithers præsenterede, hvordan vandbaseret blæk vinder frem som miljøvenlig løsning – det og flere konkrete branchecases blev præsenteret for over 100 beslutningstagere på Shaping the Future with Packaging 2025 i Bruxelles kort før påske. GRAKOM deltog for at hente ny viden hjem til vores videre arbejde for en innovativ og bæredygtig emballage- og labelindustri.
Efter stor efterspørgsel fra læsere og annoncører genstarter Femina nu printudgaven af magasinet. Chefredaktør Anne Wittorff peger på, at det fysiske format giver plads til dybdegående journalistik – samtidig med at et nyt digitalt plus-univers åbner for eksklusive artikler.