Brancheforeningen Grakoms reaktion på Dagpengekommissionens anbefalinger: Godt udgangpunkt for de politiske forhandlinger
Brancheforeningen Grakom har med spænding set frem til den endelige rapport fra Dagpengekommissionen, som netop er offentliggjort. Overordnet ser vi anbefalingerne som et godt udgangspunkt for de politiske forhandlinger, der nu skal i gang.
”Dagpengesystemet i dag har gjort det svært for virksomhederne at hyre. Det er simpelthen for attraktivt for mange, at være på dagpenge frem for i beskæftigelse. Det er jeg glad for, at Dagpengekommissionen nu adresserer i sine anbefalinger,” siger Thomas Torp.
Behovet for justeringer af dagpengesystemet er højaktuelt.
”Vi befinder os i en økonomisk virkelighed, hvor vi har brug for alle de hænder, vi kan skaffe på arbejdsmarkedet. Derfor er der behov for, at vi får justeret dagpengesystemet, så det ruster os til fremtiden,” siger direktør i Grakom, Thomas Torp.
Desværre står rapporten fra Dagpengekommissionen også som et vidnesbyrd på, at arbejdsgivere og arbejdstagere ikke er enige om, hvor vi skal hen. LO og FTF har valgt at gå egne veje med en mindretalsudtalelse, der foreslår en genoptjeningsmodel, der ikke er fuldt finansieret.
Grakom opfordrer til, at man på både arbejdsgiver- og arbejdstagerside arbejder ud fra en fælles forståelse af, at formålet med dagpenge alene er at være et økonomisk sikkerhedsnet mellem ansættelser. Ikke en økonomisk hængekøje.
Grakoms direktør appellerer til, at der fra politisk hold bliver indgået en aftale, som alle respekterer.
”De seneste års midlertidige politiske løsninger – som akutpakke 1 og 2 – har været med til at øge usikkerheden i dagpengesystemet, og det har været med til at skade den danske økonomi. De ledige har brug for klare regler – ikke politiske hovsa-løsninger,” slutter Thomas Torp.
Grakoms holdninger til Dagpengekommissionens anbefalinger
Dagpengesats
Dagpengekommissionens anbefaler, at ledige, der under dagpengeperioden tager job til en lavere løn end deres oprindelige, skal ikke have nedjusteret deres dagpengesats.
Grakom hilser forslaget velkomment, da det øger dagpengemodtagernes tilknytning til arbejdsmarkedet. Forslaget retter op på et misforhold i det nuværende system, hvor dagpengemodtagere afholdes fra at tage et lavtlønsjob, da de efterfølgende risikerer at modtage en lavere dagpengeydelse.
Dimittender
Dagpengekommissionen anbefaler, at nyuddannedes dagpengesats sættes ned fra nu 82 til 78 procent af den maksimale dagpengesats.
Grakom mener, at det er helt afgørende for nyuddannede og deres fremtidige tilknytning til arbejdsmarkedet, at de hurtigst muligt kommer ind på arbejdsmarkedet. Derfor er Grakom glad for, at man lægger op til at skærpe incitamentet for nyuddannede til at komme ind på arbejdsmarkedet.
Supplerende dagpenge
Dagpengekommissionen anbefaler, at ledige skal opnå retten til at forlænge dagpengeperioden fra to til maksimalt tre år, hvis de arbejder undervejs. Man skal løbende, via fuldtidsarbejde, kunne genoptjene retten til supplerende dagpenge. En måneds fuldtidsarbejde giver ret til to måneders supplerende dagpenge.
Grakom er umiddelbart positiv over for forslaget, som øger den lediges tilknytning til arbejdsmarkedet.
Grakom er dog skeptisk i forhold til forslaget, da vi frygter, at forslaget samlet set vil sænke beskæftigelsen, fordi det bliver mere attraktivt at være på dagpenge. Samtidig med at ledige kun vil påtage sig arbejde med det formål for øje at optjene supplerende dagpenge.
Overordnet set finder Grakom det nødvendigt at understrege, at dagpengesystemet skal være så let som muligt at administrere for både ledige og virksomheder. Dette bør man have med i overvejelserne ved enhver ændring af dagpengesystemet.
