Bogbindere under ekstra pres
Af: Nils-Ole Heggland, udkom@grakom.dk
»Bogbinderierne har det måske lige en tak sværere end resten af branchen. De er underleverandører til underleverandører, og mange trykkerier kan ikke overleve, hvis de ikke selv håndterer bogbindingen – med dagens pressede priser er der kun plads til ét dækningsbidrag. I øjeblikket drejer alt sig om priser i vores branche.«
Ordene kommer fra Per Nørhaven, en af branchens grand old men, der driver bogtrykkeriet Nørhaven i Viborg og Specialtrykkeriet Arco i Skive med tilsammen 110-120 mand.
Særudtræk fra Grakoms lønindberetninger underbygger vurderingen af bogbinderne som ekstra hårdt ramte: I 2008 var der stort set lige mange trykkere og bogbindere beskæftiget i medlemsvirksomhederne, men ni år senere var der 16 pct. flere trykkere end bogbindere. Antallet af bogbindere og bogbinderassistenter er dykket 52 pct., mens faldet for trykkere var lidt lavere med 45 pct.
Samtidig er antallet af virksomheder, der indberetter løn for bogbindere, halveret. Hele den grafiske branche døjer med digitaliseringen, som giver færre udgivelser og mindre oplag, og med udflytning af trykopgaver til lavtlønslande, især i Baltikum og Østeuropa. Oveni er kommet en teknologisk udvikling, som har flyttet mange opgaver fra fagfolk i grafiske virksomheder tilbage til kunderne, der i dag kan håndtere meget mere selv. Samlet har det – i kølvandet på en blodig finanskrise – skabt et hårdt prispres, som gør ekstra ondt på bogbinderne.
»De er relativt løntunge, så de er mere udfordrede af konkurrence fra lavtlønslande. Kunderne er mere ansporede til at flytte opgaver ud af landet. Desuden vinder insourcing mere og mere indpas, fordi flere trykkerier gerne vil sidde på hele værdikæden. Samtidig er bogbinderne mere specialiserede end andre i branchen, som derfor har haft lettere ved at udvide paletten og finde nye opgaver,« siger Palle Rosendahl, formand for Grakom og administrerende direktør i det Esbjerg-baserede trykkeri Rosendahl med cirka 160 ansatte.
Presset på trykkerierne bliver ikke bare forplantet, men forstærket hos bogbinderierne, vurderer ligeledes seniorkonsulent Michael Bach Nielsen fra det frederiksbergske rådgiverfirma Medit Consult, der har fokus på medier og den grafiske branche:
»Der er sket konkurser og konsolidering blandt trykkerierne, så de, der er tilbage, er generelt blevet større. Og når man er større, giver det bedre mening at insource funktioner, som fx bogbind og efterbehandling. Den tendens er blevet forstærket de seneste par år, og vi ser nogle store investeringer i bogbinderudstyr rundt omkring. Dén udvikling er kommet for at blive.«
Bogbinderierne og fremtiden
Med de mange trængsler er det store spørgsmål, om genopstandne Centrum og de øvrige få resterende bogbindervirksomheder kan overleve.
»Indtil videre kan de godt, og vi kan sagtens have bogproduktion i Danmark, men i øjeblikket tør jeg ikke se mere end maksimalt tre år frem i tiden i vores branche. De selvstændige bogbindere skal specialisere sig, og vi er glade for, at en virksomhed som Centrum fortsætter,« siger Søren Henriksen, administrerende direktør i Stibo Printing Solutions, som på tre jyske trykkerier beskæftiger 300 mand og dertil 100 i Sverige.
»Vi håndterer 90 pct. af bogbindopgaverne selv. Vores samarbejdspartnere hjælper os med alle hardcoveropgaver og med nogle softcoveropgaver, hvor vi ikke selv har optimal teknologi eller kapacitet. Med hardcover anvender vi oftest Centrum i Randers,« siger Søren Henriksen.
Også Nørhaven, Rosendahl og mange andre store og mellemstore trykkerier håndterer det meste efterbehandling internt. Trods insourcingen hos trykkerierne tror også Michael Bach Nielsen fra Medit Consult på en fremtid for selvstændige bogbindervirksomheder:
»Jeg vil tro, at der er plads til bogbinderierne, men de kommer i højere grad til at leve af nichearbejde. Foruden hardcover, som kun Centrum kan udføre, vil det være mere komplekse opgaver, fx med specielt præg, skæve formater, indstik indsat i bøgerne og lignende. Ved større og mere komplicerede opgaver, fx med mange forskellige slutprodukter, kan de tilbyde mere effektiv styring af produktion og logistik. Endelig vil der være opgaver for små trykkere uden egen bogbinderfunktion, ligesom bogbinderierne stadig vil blive brugt som buffer, når de store trykkerier i perioder har udnyttet deres egen kapacitet fuldt ud.«
Foto: Asbjørn Haslov